Opinie

Erop of eronder voor Jinek op de late avond

‘Jinek’ (KRO-NCRV).
Jinek’ (KRO-NCRV).

Het is volbracht! Gisteravond lukte het de fusieomroep KRO-NCRV eindelijk de heilige graal van het publieke bestel, de dagelijkse late night talkshow, tijdelijk te veroveren op de VARA. Acht weken lang mag Jinek de vervanger zijn van Pauw, overigens op diens eigen verzoek. En wie zaten er op de bank, om het rechtse geluid eens wat nadrukkelijker de ruimte te geven? KRO-presentator Yvon Jaspers, EO-televisiemaker Jojanneke van den Berge en PvdA-voorzitter Hans Spekman.

Ach, links en rechts op televisie, het wordt een steeds lastiger concept. Wel steeg het kijkcijfer naar 875.000, iets boven het recente gemiddelde van Pauw. Maar dat kan natuurlijk ook te maken hebben met het feit dat concurrent RTL Late Night het kerstreces pas een week later beëindigt.

Toch is het een aardige opsteker voor Eva Jinek (36), al een paar jaar op weg naar deze eervolle positie. Ze moet daarbij vaak op eieren lopen, omdat het succes haar door menigeen niet gegund wordt. Vrouwen reageren nogal eens met enige nijd op een intelligente talkshowhost van het eigen geslacht, die er bovendien goed uitziet; mannen plegen daar minder moeite mee te hebben, maar vinden helaas diep in hun hart soms toch dat alle blondjes dom dienen te wezen. Het is het onmogelijke dilemma van de advocaat Erin Brockovich, in de gelijknamige film met Julia Roberts: knap of knap, maar niet allebei.

In de betrekkelijke luwte van een wekelijkse proeftuin, eerst op de vroege zondagochtend, daarna in de namiddag en de late zondagavond, heeft Jinek kilometers gedraaid en gezocht naar haar eigen toon. Op een enkele redactionele uitglijder na ging het meestal best goed, al was het zelden spraakmakend of bijzonder.

In deze reeks van veertig is het erop of eronder. De eerste was wat mij betreft een krappe 7. Iedereen stond strak van de zenuwen en er was weer een amendement op het format. Geen zwaan kleef aan meer, maar alle gasten zitten vanaf het begin op die enorme leren bank, die zo ongemakkelijk zit dat je wel scherp móét blijven.

Het was niet verstandig om te beginnen met een scherp verhoor van Spekman over de problemen van de PvdA, dat de beide andere gasten nauwelijks leek te interesseren, op een gratuite sneer van Jojanneke naar Diederik Samsom na.

Het gesprek met de presentator van het op voorhand al controversiële Jojanneke in de Prostitutie was weinig kritisch. En Yvon Jaspers, die blij was nu eens niet in het kosmopolitische broeinest van DWDD spitsroeden te hoeven lopen, had evenmin weinig te vrezen. Eva, die bekende geen trouw kijker te zijn van Boer Zoekt Vrouw, wilde vooral snappen wat toch het geheim is van het succes. Misschien dat dat format veel ruimte laat voor de stroeve ongemakkelijkheid van het echte leven, zo luidde de conclusie.

Aan het slot werd het toch weer een beetje vrouwennijd onder elkaar, toen Yvon haar KRO-collega aanraadde misschien eens de softe kant in haarzelf iets meer te exploiteren.

Tja, ik denk dat ze beter kan doorgaan met haar perfectionistische idealen na te streven, en te werken aan een 9 of een 10. Dan moet de redactie ook ruimte laten voor het bijzondere en het onverwachte en minder voor gezelligheid en verkooppraatjes. Ik heb alle vertrouwen in een iets steilere leercurve.