Middelvinger tegen moslimhaat

foto Reuters

Demonstranten in Berlijn houden paraplu’s omhoog uit protest tegen de betogingen die anti-islambeweging Pegida in Duitsland organiseert. Pegida is de afkorting van ‘Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes (Europese patriotten tegen de islamisering van het avondland). Onder die noemer demonstreren sinds 20 oktober duizenden burgers in Dresden tegen de immigratie van moslims tijdens de ‘traditionele’ maandagavondwandeling. De wekelijkse Pegida-demonstraties in thuisstad Dresden worden steeds groter, tegelijkertijd groeit het tegenprotest ook. In verschillende Duitse steden gingen gisteravond duizenden betogers de straat op om te protesteren voor en tegen de anti-islambeweging. In Dresden kwamen weer duizenden anti-immigratiedemonstranten op de maandagavondwandeling af. Een tegenprotest in die stad was vrij klein en trok slechts enkele honderden mensen. Het tegenprotest was vooral groot in Berlijn , Stuttgart en Keulen: daar verzamelden zich duizenden demonstranten. Uit protest bleven de Brandenburger Tor in Berlijn en de Dom in Keulen donker. Pegida heeft zich vorige maand laten registreren als vereniging. Hun leus is Wir sind das Volk (Wij zijn het volk), net als die van de vrijheidsbeweging in de DDR in 1989, waardoor Pegida zich heeft laten inspireren. De kwestie rond Pegida legt in Duitsland politieke verschillen bloot, mede ingegeven door felle reacties op Merkels bewering in haar nieuwjaarstoespraak. Toen riep zij burgers op niet naar Pegida-demonstraties te gaan. Twee weken eerder zei ze al dat er geen plaats is voor haatzaaiing en belastering van immigranten in Duitsland.