Start-up van de week

Dit vinden je collega’s van jou

Elke week belicht NRC Q een start-up met potentie. Deze week: meer zelfinzicht door feedback van collega’s.

Bedrijf: Impraise
Oprichter: Bas Kohnke (26), Steffen Maier (26) Filipe Dobreira (24) Arnaud Camus (23)
Werknemers: 11

Het is bijna tijd voor je functioneringsgesprek, en eigenlijk heb je geen flauw idee wat je sterke en zwakke punten zijn. De start-up Impraise geef je daar inzicht in. Het bedrijf ontwikkelde een app die het collega’s makkelijk maakt (anoniem) feedback te delen.

Hoe werkt het?

Jij en je collega’s downloaden de app, en kunnen elkaar direct beoordelen. Bijvoorbeeld hoe iemand samenwerkt in het team, of hoe de leiderschapskwaliteiten van de ander ontwikkeld zijn. De app stuurt notificaties wanneer je feedback van collega’s hebt ontvangen. Vervolgens heb je toegang tot je persoonlijke dashboard met een overzicht van je sterktes én groeimogelijkheden.

Waarom is daar een app voor nodig?

Natuurlijk kun je ook zelf gewoon vragen stellen aan een collega. Maar wees eerlijk, heb jij dat ooit gedaan? Ook aan diegene met wie de samenwerking nou net niet zo goed gaat? Daarom is zo’n app handig.

Wat is het verdienmodel?

Ze richten zich vooral op bedrijven, dus de HR-managers en afdelingshoofden. Maar als je heel ambitieus bent kun je ook zelf een account aanmaken, je collega’s uitnodigen en als team starten. De start-up verdient geld door licenties te verkopen aan bedrijven: per werknemer betalen die ongeveer 5 euro per maand. Tot nu toe hebben ze onder andere Booking.com als klant.

Bestaat zoiets al?

Je hebt ook de website Small-Improvements, die zich net wat specifieker richt op de beoordelingsgesprekken. Bij Impraise gaat het om het ontwikkelen van vaardigheden door het hele jaar heen.