Roma-baby alsnog begraven

Moeder van overleden Roma-baby tijdens de begrafenis in Wissous.
Moeder van overleden Roma-baby tijdens de begrafenis in Wissous. Foto AP

De Franse Nationale Ombudsman heeft gisteren aangekondigd een onderzoek te beginnen naar de kennelijke weigering van een burgemeester bij Parijs om een overleden baby uit een Roma-gezin in zijn gemeente te begraven. Eerder opende het Openbaar Ministerie een onderzoek wegens discriminatie. De twee maanden oude Maria Francesca overleed op Tweede Kerstdag aan wiegendood in een illegale krottenwijk bij luchthaven Orly in het plaatsje Champlan. De centrum-rechtse burgemeester Christian Leclerc van Champlan zou volgens Le Parisien hebben gezegd dat er vanwege de beperkte ruimte op het plaatselijke kerkhof alleen plek is voor belastingbetalers. Later zei hij dat hij verkeerd is begrepen. De baby is gisteren onder grote belangstelling van media en plaatselijke politici alsnog begraven in buurgemeente Wissous. President Hollande zei gisteren in een radio-interview „niet te accepteren dat Frankrijk zich tegen de ander keert, zoals op deze begraafplaats”. (NRC)