De Sionsberg gaat als diagnostisch centrum verder

Drie partijen behouden het kleine ziekenhuis van Dokkum. Maar de zorg wordt er nog verder beperkt.

De plannen lekten gisteren uit na de nieuwjaarsreceptie van zorgverzekeraar De Friesland: het kleinste ziekenhuis van Nederland, De Sionsberg in Dokkum, krijgt een nieuwe kans. Het ziekenhuis, dat eind november failliet ging, gaat verder als ‘diagnostisch centrum’ – waar specialisten kunnen onderzoeken wat de patiënt mankeert. Zij moeten voor veel behandelingen en operaties dan wel naar Leeuwarden, Drachten of verder. De huisartsenpraktijk in De Sionsberg zal 24 uur per dag open zijn, zodat acute klachten en pijnen altijd beoordeeld kunnen worden.

De lokale bevolking was zo boos over het sluiten van De Sionsberg (dat nog 130 bedden had) dat 2.000 verzekerden in december zijn vertrokken bij De Friesland. Zij verwijten deze verzekeraar, waarbij 63 procent van alle Friezen verzekerd is, dat hij samen met het ziekenhuisbestuur in Drachten De Sionsberg in twee jaar heeft laten doodbloeden. Gynaecologie en verloskunde werden afgestoten, operatiekamers waren alleen nog tijdens kantooruren open en in juni ging zelfs het lab dicht. Minister Schippers (Zorg, VVD) zei in december in de Tweede Kamer dat zij het verdwijnen van belangrijke zorg in die regio beschouwt als een verantwoordelijkheid voor de verzekeraar.

Opvallend is de deelname van DC Klinieken van ondernemer Loek Winter in de doorstart van De Sionsberg. Dit bedrijf heeft twaalf klinieken in Amsterdam, Den Haag, Voorburg, Rotterdam, Schiedam en Maastricht. Een ander bedrijf van Winter kocht eind 2013 het noodlijdende Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam en in 2008 de IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland, die ook bijna bankroet waren.

Verder doet de landelijke organisatie Cardiologie Centra Nederland mee: diagnostiek en chronische hartzorg kunnen dan in Dokkum blijven.

Het reddingsplan leidt ertoe dat in elk geval honderd van de 270 medewerkers hun baan behouden.