De Lego-graaf

De Britse fotograaf Andrew Wythe houdt ervan alledaagse dingen vast te leggen in miniseries: straatlantaarns, water, voetstappen of tramrails. Dat ‘mini’ nam hij met zijn project The Legographer wel erg serieus. Wythe maakte een jaar lang elke dag met zijn iPhone 4S foto’s in allerlei landschappen van een Legomannetje met een grijze muts op zijn hoofd. Niet de Brit maar het avontuurlijke stuk speelgoed legt de wereld vast. Door de foto’s op acht tot tien centimeter van het poppetje te maken, creëert Wythe een effect waarbij het gemutste mannetje even groot lijkt als een mens. Wythe liet zich inspireren door zijn kinderen die in een speelgoedwinkel een Legocamera ontdekten. „Een jaar lang verliet ik het huis niet zonder dit poppetje”, zei hij tegen Fast Company. „Het bond mijn altijd onsamenhangende foto’s opeens aan elkaar”. De beelden zijn adembenemend mooi. Dat komt door de cameratechniek van de Brit maar vooral ook door bewerking met speciale software.