De Blasio vindt het respectloos dat agenten hem de rug toekeerden

Burgemeester van New York City Bill de Blasio vindt het “respectloos” dat duizenden agenten hem de rug toekeerden tijdens de begrafenissen van doodgeschoten politieagenten. Het is de eerste keer dat De Blasio op de politieacties reageert.

Sommige agenten keerden burgemeester De Blasio de rug toe tijdens zijn toespraak op de begrafenis van de vermoorde agent Wenjian Liu.
Sommige agenten keerden burgemeester De Blasio de rug toe tijdens zijn toespraak op de begrafenis van de vermoorde agent Wenjian Liu. AP / John Minchillo

Burgemeester van New York City Bill de Blasio vindt het “respectloos” dat duizenden agenten hem de rug toekeerden tijdens de begrafenissen van doodgeschoten politieagenten. Het is de eerste keer dat De Blasio op de politieacties reageert.

De politieprotesten waren volgens de burgemeester pijnlijk voor de families van de twee agenten die werden vermoord tijdens een aanslag vorige maand, zei hij volgens persbureau AP.

“De mensen die bepaalde acties uithaalden de afgelopen twee weken, waren respectloos naar de betrokken families. Ik begrijp niet waarom je zoiets zou doen, in zo’n context.”

Protesten over racistisch politiegeweld

De aanslagpleger had voor zijn daad op Instagram geschreven dat hij wraak nam voor de moord op Eric Garner; een gekleurde man die door een blanke agent werd gedood. De afgelopen maanden waren in de VS protesten tegen vermeende raciale ongelijkheid bij politieoptreden. Deze zomer werd een donkere jongen in Ferguson door een blanke agent doodgeschoten. Deze agent is, net als de agent die Garner doodde, niet vervolgd. In verschillende Amerikaanse steden zijn mensen de straat opgegaan om aandacht te vragen voor de vermeende ongelijke behandeling van gekleurde burgers door de politie.

Haat politie jegens De Blasio

De gevoeligheden over raciale verschillen in de VS hebben ook tot een ernstig conflict geleid tussen het politiekorps en hun hoogste baas, De Blasio. Volgens de vakbonden heeft de burgemeester een sfeer geschapen waarin de moord op hun collega’s mogelijk was. De Blasio stelde namelijk raciale vooroordelen binnen de politie aan de kaak. Hij vertelde over de angst voor een politieconfrontatie van zijn zoon, die een zwarte moeder heeft. De Blasio zei:

“Door onze geschiedenis moeten we tegen elkaar blijven zeggen dat zwarte levens er ook toe doen.”

Lees in NRC Handelsblad: De burgemeester is een verrader, vindt de politie (€), door onze correspondent Guus Valk