Belgische gevangene kan toch geen euthanasie plegen

De Belgische gevangene Frank Van Den B. kan toch geen euthanasie plegen. Hij was de eerste geïnterneerde in België bij wie euthanasie werd toegestaan wegens “ondraaglijk psychisch lijden”. Volgens de krant De Standaard is de arts die de euthanasie zou uitvoeren afgehaakt.

ANP / Roos Koole

De Belgische gevangene Frank Van Den B. kan toch geen euthanasie plegen. Hij was de eerste geïnterneerde in België bij wie euthanasie werd toegestaan wegens “ondraaglijk psychisch lijden”. Volgens de krant De Standaard is de arts die de euthanasie zou uitvoeren afgehaakt. Waarom de arts toch niet wil is niet bekendgemaakt, dat maakt deel uit van het medisch beroepsgeheim.

Van den B. wordt nu overgebracht naar een psychiatrisch centrum in Gent, waar mensen verblijven die nog geïntegreerd kunnen worden in de maatschappij. Daar wordt hij geobserveerd. Als er in België geen passende zorg voor Van den B. is, wordt hij mogelijk overgebracht naar Nederland, naar de afdeling longstay van de Pompestichting. Daar wilde Van den B. eerder al naartoe, maar de Belgische instanties blokkeerden dit.

Van den B.: ik ben een gevaar voor de maatschappij

De 51-jarige zedendelinquent zit al bijna dertig jaar vast in de gevangenis voor meerdere zedendelicten en de moord op een vrouw. Hij geeft zelf toe dat hij “een gevaar voor de maatschappij” is.

Van Den B. kreeg vier maanden geleden van de Belgische justitie toestemming voor euthanasie en had een medisch specialist gevonden die de deze wilde uitvoeren. Hij zou later deze week worden overgebracht van de gevangenis in Turnhout naar de ziekenboeg van de gevangenis in Brugge, omdat geen enkel regulier ziekenhuis wilde meewerken. Nu wordt hij overgebracht naar het forensisch psychiatrisch centrum (FPC) in Gent, schrijft De Standaard.

Debat over zorgsysteem België

Het bijzondere verzoek van Van den B. heeft in België tot debat geleid. Volgens experts is zijn doodswens een gevolg van een falend systeem. Van den B. vroeg meerdere malen om speciale zorg, maar die verzoeken leidden tot niets, omdat er in België een groot gebrek is aan professionele opvang voor psychiatrisch zieke geïnterneerden.

Minstens vijftien geïnterneerden in België hebben inmiddels ook euthanasie aangevraagd. De euthanasiewetgeving in België is ruim en kent, sinds dit jaar, geen leeftijdsgrens waardoor bijvoorbeeld aanvragen van wilsbekwame kinderen ook in behandeling worden genomen.

Lees in NRC Handelsblad: Euthanasie achter tralies, België heeft de primeur (€) van onze correspondent Tijn Sadée