Dat kan beter

Beleggers beginnen het jaar nogal nerveus

Foto Reuters

Gisteren was geen leuke dag om beurshandelaar te zijn. Wall Street en de Europese aandelenbeurzen leden zware verliezen. De zorgen over de aanstaande Griekse verkiezingen en de vrees voor een Grieks vertrek uit de eurozone hielden de markt in hun greep.

En dan hebben we nog de olieprijs. Die kwam uit op het laagste punt in bijna zes jaar, waardoor aandelen van olie(gerelateerde)-bedrijven flink onder druk stonden.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,7 procent lager op 410,94 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 3,3 procent achteruit. en de Dow-Jonesindex eindigde 1,9 procent lager op 17.501,65 punten.

Alle aandelen in de AEX sloten in het rood. Dit waren de vijf best en de vijf slechtst presterende aandelen:

Ondertussen kruipt de Vix-index omhoog. De VIX oftewel de ‘fear index’ is een gewogen gemiddelde van optieprijzen van de beurs S&P 500 en toont de beweeglijkheid van koersen. Hoe hoger de VIX, hoe groter de nervositeit onder beleggers: