Asscher in gesprek met moslims over bedreigingen

Minister Lodewijk Asscher noemt de dreigementen aan Nederlandse moskeeën “dreigingen die doodsangst veroorzaken”. Asscher, die naast Sociale Zaken en Werkgelegenheid ook Integratie in zijn portefeuille heeft, reageert hiermee op de toenemende angst onder Nederlandse moslims dat hun moskeeën doelwit worden van brandstichting of andere aanslagen.

Ornamenten bovenop de koepel van de Taqwah-moskee aan de Generatorstraat op bedrijventerrein Westpoort.
Ornamenten bovenop de koepel van de Taqwah-moskee aan de Generatorstraat op bedrijventerrein Westpoort. Foto ANP / Bart Maat

Minister Lodewijk Asscher noemt de dreigementen aan Nederlandse moskeeën “dreigingen die doodsangst veroorzaken”. Asscher, die naast Sociale Zaken en Werkgelegenheid ook Integratie in zijn portefeuille heeft, reageert hiermee op de toenemende angst onder Nederlandse moslims dat hun moskeeën doelwit worden van brandstichting of andere aanslagen. Asscher “blijft in gesprek met de moslimgemeenschap”, laat de PvdA-minister via een woordvoerder weten.

Moskeeën in Nederland vroegen gisteren in een brief aan premier Rutte (VVD) om bescherming. Volgens de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) zijn moslims bang om met hun kinderen naar de moskee te gaan omdat brandstichting dreigt.

Angst voor scenario Zweden

In Zweden werd de afgelopen twee weken drie keer brand gesticht in moskeeën. “De afgelopen jaren hebben wij helaas meerdere malen te maken gehad met dit soort incidenten in moskeeën in Nederland”, schrijft de RMMN in haar brief.

“Inmiddels spreken wij niet meer van incidenten maar van een structureel probleem, waarbij wij uw bescherming missen.”

Al jarenlang problemen

Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) bevestigt dat moskeeën al jarenlang te maken hebben met discriminatoire en gewelddadige incidenten zoals vernieling, brandstichting of dreigbrieven. Het overkwam tweevijfde van alle 475 moskeeën in de afgelopen tien jaar.

De RMMN ziet dat moskeeën hun gebedshuizen nu laten beveiligen door burgerwachten en camerabewaking. De premier heeft zelf nog niet gereageerd op het verzoek tot een gesprek. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zal in gesprek gaan met de moskee-vertegenwoordigers.

Lees ook in NRC Handelsblad: Moskeeën weren zich tegen geweld (€) en Nederlandse moskeeën worden goed in de gaten gehouden (€)