Asscher in gesprek met moslims over bedreigingen

Minister Lodewijk Asscher noemt de dreigementen aan Nederlandse moskeeën „dreigingen die doodsangst veroorzaken”. Asscher, die naast Sociale Zaken en Werkgelegenheid ook Integratie in zijn portefeuille heeft, reageert hiermee op de toenemende angst onder Nederlandse moslims dat hun moskeeën doelwit worden van brandstichting of andere aanslagen. Asscher „blijft in gesprek met de moslimgemeenschap”, laat de PvdA-minister via een woordvoerder weten.

Moskeeën in Nederland vroegen gisteren in een brief aan premier Rutte (VVD) om bescherming. Volgens de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) zijn moslims bang om met hun kinderen naar de moskee te gaan omdat brandstichting dreigt.

In Zweden werd de afgelopen twee weken drie keer brand gesticht in moskeeën. „De afgelopen jaren hebben wij helaas meerdere malen te maken gehad met dit soort incidenten in moskeeën in Nederland”, schrijft de RMMN in haar brief. „Inmiddels spreken wij niet meer van incidenten maar van een structureel probleem, waarbij wij uw bescherming missen.”

De RMMN ziet dat moskeeën hun gebedshuizen nu laten beveiligen door burgerwachten en camerabewaking.