Dit is een artikel uit het NRC-archief

Oorlog

Ahold heeft een dagvaarding ontvangen van AH-franchisenemers

Ahold, moederbedrijf van Albert Heijn (AH) heeft een dagvaarding van de Vereniging van Albert Heijn Franchisenemers ontvangen. Dat bevestigt een woordvoerder van AH na berichtgeving hierover bij Quote.

ANP / Lex van Lieshout

Ahold, moederbedrijf van Albert Heijn (AH), heeft een dagvaarding van de Vereniging van Albert Heijn Franchisenemers ontvangen. Dat bevestigt een woordvoerder van Ahold na berichtgeving hierover bij Quote. De dagvaarding zat eind van vorig jaar in de brievenbus.

Dat de franchisenemers naar de rechter stappen, is geen verrassing. In het kwartaalbericht van november had Ahold een bedrag genoemd van 200 miljoen euro, dat wordt geëist door franchisenemers voor de periode 2008-2012. De voorziening die Ahold hiervoor heeft getroffen bedraagt echter 17 miljoen euro. Van de ruim 850 AH-filialen in Nederland is iets meer dan een kwart in handen van franchisenemers.

Conflict al jaren aan de gang

AH ligt al jaren in de clinch met zijn franchisenemers - zelfstandige ondernemers die een AH-formule huren. Het conflict draait om prijzen, bonussen en kosten. Zo rekent AH een bepaalde heffing waarmee de kosten voor het aanhouden van voorraden worden betaald. Onterecht, zo stellen de franchisers, want AH maakt helemaal geen kosten voor het aanhouden van voorraden. Ook zouden bulkkortingen niet volledig volgens afspraken zijn doorberekend, meldt Quote. AH zou de laatste jaren veel verkopen wegboeken op de internetwinkel. En er spelen nog meer zaken.

Vorig jaar weigerden de franchisers door het hoogopgelopen conflict een deel (15 procent) van de rekening voor door AH geleverde producten te betalen. Daarop dreigde AH een boete op te leggen, leveringen te staken en contracten op te zeggen. Volgens het FD gaf driekwart van de franchisenemers geen gehoor aan de sommatie.