AFM-toezichthouder Möller per direct opgestapt

President-commissaris George Möller is per direct opgestapt.
President-commissaris George Möller is per direct opgestapt. Foto ANP / Bart Maat

De vertrekkende president-commissaris van de Autoriteit Financiële Markten, George Möller, wacht niet tot er een opvolger voor hem gevonden is. Hij heeft besloten om per direct op te stappen, bevestigt de AFM na berichtgeving van Het Financieele Dagblad vandaag.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem besloot in december dat Möller weg moest, na een kritisch rapport over het beleid van de raad van toezicht van de AFM rond nevenfuncties. Omdat er niet meteen een opvolger voorhanden was, zegde hij wel toe voorlopig aan te blijven. Van dat besluit komt hij nu terug. In het FD:

“Het is altijd een dilemma tussen continuïteit van beleid en niet over je graf heen willen regeren. Bij nadere beschouwing kom ik tot de conclusie dat mijn effectiviteit sindsdien gering is geworden.”

Nevenfuncties

De makers van het kritische rapport adviseerden om nevenfuncties van de commissarissen van de AFM - feitelijk de toezichthouders op de toezichthouder - zo veel mogelijk aan banden te leggen. Zo mogen de AFM-commissarissen geen soortgelijke functies hebben bij beursgenoteerde bedrijven, omdat de AFM op die bedrijven toeziet. Volgens Möller komt dat neer op een beroepsverbod:

“Je kunt dan ook geen bestuurder of toezichthouder zijn bij een academisch ziekenhuis of woningcorporatie. Die worden namelijk gecontroleerd door accountants. En die staan ook onder toezicht van de AFM.”

Möller kreeg ook kritiek op zijn functioneren. Hij zou bij de vele interne discussies over nevenfuncties - de directe aanleiding voor het rapport - onvoldoende de leiding hebben genomen. Ook wordt hem aangewreven dat er een intern beleidskader ontbrak over nevenfuncties.

“Het is een van vele beelden die ten onrechte zijn ontstaan. Natuurlijk hadden we een beleidskader. Er zijn duidelijke verbodsbepalingen en daar bovenop een tweede slot op de deur van een voorzitter die een nevenfunctie kan verbieden, ook al staan de statuten het toe. Bijvoorbeeld vanwege reputatierisico. We waren sinds maart bezig met een leidraad over nevenfuncties, bovenop wat er in de statuten staat. De onderzoekers hebben die inhoudelijk genegeerd, ook al was die begin november klaar.”

Zoektocht

De leden van de raad van toezicht worden benoemd door de minister van Financiën. De AFM hoopt dat de raad van toezicht “op korte termijn weer op sterkte is”. Nu zit er nog maar één persoon in, Diana van Everdingen. Een paar maanden geleden waren dat er nog vijf.

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Zo vindt de AFM geen toezichthouders meer’(€) en bij NRC Q: Dijsselbloem: ‘wirwar aan regels bij toezicht AFM’.