CES 2015

3D-broodbeleg, magische ring en Sony-hack: dit is CES dag één

Foto EPA

Techredacteur Marc Hijink doet dagelijks verslag vanaf gadgetbeurs CES in Las Vegas. De oogst van vandaag: de 3D-printer die je boterham voorziet van een boodschap in Nutella. Een bluetooth ring die alles kan. En een Sony-topman die reageert op de hackers die zijn bedrijf probeerden af te persen.

De Consumer Electronics Show, de grootste gadgetbeurs ter wereld, is nog niet officieel begonnen maar Las Vegas wordt nu al overspoeld met nieuwe producten en een hele hoop bezoekers. De dag voordat de beursvloer opent geven alle grote elektronicamerken alvast hun persconferentie. Natuurlijk domineren megatv’s, tablets en telefoons de CES - dat zijn immers de apparaten waar het meeste geld mee verdiend wordt. Maar dit jaar is de show een stuk gevarieerder dankzij de overdaad aan gadgets die je met internet kunt verbinden.

Alle denkbare voorwerpen – maar ook dieren en mensen – worden uitgerust met sensoren om ze via een app te volgen en beïnvloeden. Samsung had een complete keynote gewijd aan het internet of things. Data van al je apparaten wordt gebruikt om slimme aanbevelingen te doen, bijvoorbeeld de film die je moet zien om een rustige nacht te beleven. Het leven wordt er een stuk smarter op, maar de toepassingen lijken niet altijd even praktisch. Zie de absurde Belty, de gemotoriseerde smart riem die zich automatisch aanpast aan je buikomvang.

Maar het leven kan wel degelijk makkelijker worden met connected gadgets. Zoals een slimme babyfoon die afwisselend een van beide ouders wakker maakt als de baby huilt. Of de Parrot Flowerpower, een sensor die de vochtigheid van kamerplanten controleert en waarschuwt als ze dreigen te bezwijken. Verder: een overdosis fitnesstrackers en elektronische sloten die zich met een app laten openen en sluiten.

Benieuwd naar de opbouw van het enorme evenement? Ons beeldverslag vind je hier.

De ring die alles kan

Een bijzondere vermelding verdient de Ring van Logbar, de Japanse bluetooth ring waarmee al je apparaten op afstand kunt bedienen. Gebaarherkenning werkt met telefoons en tablets, of je (geautomatiseerde) huishouden: met een subtiele vingerbeweging openen de gordijnen zich vanzelf, gaat de muziek zachter en wisselt de tv van kanaal. Spookachtig, maar elke overeenkomst met horrorfilm Ringu is toevallig.

Printen met Nutella

Ook gezien: 3D-printers. En dan met name de XYZ foodprinter die voedsel kan ‘drukken’. Bijvoorbeeld een witte boterham met een vrolijke boodschap in Nutella, of koekjes in elke denkbare vorm (die moeten nog wel gebakken worden). De Food Printer trekt veel belangstelling op CES Unveiled, een soort prelude op de beurs. Daar staan vooral de vreemde gadgets, zoals het connected snowboard van Xon (met lampjes!) of het digitale fietspedaal dat waarschuwt als iemand er met je fiets vandoor gaat.

Met je neus op het scherm

En wat hebben de grote merken in petto? Natuurlijk 4K of UHD-tv’s, die voor een kleine opleving in de omzet van tv-fabrikanten zorgen (de tv-business krimpt al een paar jaar). 4K biedt beeldmateriaal in vier keer zoveel pixels maar je moet wel met je neus op het scherm zitten om het verschil te zien met high definition.

LG presenteerde een reeks nieuwe OLED-tv’s (organische leds die vooral extreem hoog contrast hebben). Marktleider Samsung heeft OLED losgelaten en toonde een nieuwe tv-techniek (S-UHD, met betere kleuren) en het eigen besturingssysteem Tizen voor smart tv’s.

Afpersing van Sony

Ook bij de Sony persconferentie ging het om tv’s, maar het publiek was vooral benieuwd naar commentaar op de hack die Sony Pictures afgelopen maand platlegde. Sony-topman Kaz Hirai noemde het een “poging tot afpersing” en bedankte het publiek dat de omstreden comedy The Interview online en in de bioscoop bekeken; deze film lijkt de aanleiding voor de computeraanval op Sony Pictures “een van de kwaadaardigste hacks uit de recente geschiedenis”, aldus Hirai. Het is nog onduidelijk of de daders inderdaad, zoals de FBI beweert, door Noord-Korea gesponsord werden.