Curator bevestigt: ziekenhuis Dokkum maakt doorstart

De Sionsberg maakt een doorstart, meldt Omrop Fryslan.
De Sionsberg maakt een doorstart, meldt Omrop Fryslan. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Het failliete ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum blijft toch bestaan. De curatoren en zorgverzekeraar De Friesland hebben hierover een akkoord bereikt, maakte curator Hans Silvius vandaag bekend.

Het ziekenhuis komt in handen van zorginstelling ZuidOostZorg uit Drachten. Die zal vanuit De Sionsberg thuiszorg, ouderenzorg en specialistische zorg gaan verzorgen. Ook komt er een huisartsenpraktijk. ZuidOostZorg werkt daarbij samen met DC Klinieken en Cardiologie Centra Nederland.

Door de omvorming van het ziekenhuis naar een zelfstandig zorgcentrum waarin verschillende partijen samenwerken, een zogenoemd “transmuraalcentrum”, blijven tachtig tot honderd voltijdsbanen behouden. De curatoren noemen het plan, Sionsberg 2.0 genoemd, “innovatief, krachtig en haalbaar”. Bij het ziekenhuis werkten tot het faillissement 260 mensen.

Zorgverzekeraar De Friesland heeft beloofd zorg bij het centrum te gaan inkopen. De directeur van De Friesland, Diana Monissen, had het nieuws vanochtend al bekendgemaakt tijdens haar nieuwsjaarsspeech voor het personeel van de zorgverzekeraar. Omrop Fryslân had die speech in handen gekregen.

Schulden

Het ziekenhuis werd in november failliet verklaard, nadat er al jaren sprake was van financiële problemen door wegblijvende patiënten. Het ziekenhuis had een schuld van 40 miljoen euro.

Curator Silvius liet eind vorige maand weten dat er twee serieuze kandidaten over waren om het ziekenhuis over te nemen. Hij sprak toen over een “redelijke kans” dat de doorstart zou slagen.