Nog geen lagere bonussen voor bankiers

Minister Dijsselbloem spant zich in om in zijn ogen perverse prikkels in de financiële sector aan te pakken.
Minister Dijsselbloem spant zich in om in zijn ogen perverse prikkels in de financiële sector aan te pakken. Foto ANP / Bart Maat

De invoering van een nieuwe wet die bonussen van bankiers moet inperken komt waarschijnlijk pas in de komende maanden. Het ministerie van Financiën wilde per 1 januari een wet in werking laten treden die bankiersbonussen maximaliseert op 20 procent van het vaste salaris. Maar de Eerste Kamer was in december nog niet klaar met de behandeling. CDA en VVD hebben nog vragen.

De wet is een belangrijke voor de regeringscoalitie, met name voor de PvdA. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) spant zich in om in zijn ogen perverse prikkels in de financiële sector aan te pakken. Hoge bonussen worden gezien als een van de belangrijkste oorzaken van de crisis, omdat ze risicovol gedrag aan zouden moedigen.

Wet wel door Tweede Kamer

In oktober werd het wetsvoorstel door de Tweede Kamer aangenomen. Er bleek niet voldoende tijd te zijn voor behandeling voor het einde van het jaar in de Eerste Kamer. Het is intussen overigens een aanzienlijk versoepelde wetsvoorstel in vergelijking met het oorspronkelijke voorstel. Banken hebben zich verzet tegen de invoering van de wet omdat die veel verder gaat dan een soortgelijke wet die op Europees niveau is ingevoerd. Op Europees niveau werden de bonussen vanaf 1 januari dit jaar beperkt tot 100 procent van het vaste salaris.

Gevoelig uitstel

De PvdA en de VVD committeerden zich er in hun regeerakkoord aan dat die er zou komen per 2015. De VVD was bij de behandeling in de Tweede Kamer kritisch, maar stemde toch voor. Vorig jaar sneuvelde er een belangrijke wet voor het kabinet in de Eerste Kamer, de zorgwet.