Weer statement van paus: niet-westerse kardinalen

Paus Franciscus heeft de namen van 20 nieuwe kardinalen bekendgemaakt. Zijn keuze laat zien dat hij de katholieke kerk een minder westers en bestuurlijk gezicht wil geven.

Opvallend is dat er geestelijken bij zijn uit gebieden die nooit een kardinaal hadden, en maar één prelaat uit de curie: de bureaucratie van het Vaticaan. Prominente bestuurders uit de curie zijn overgeslagen. Volgens zijn woordvoerder wil Franciscus breken met de traditie dat kardinalen uit belangrijke bisdommen komen.

Onder de 20 nieuwkomers, die op 14 februari tot het kardinalaat worden verheven, zitten vijf mannen die 80 of ouder zijn en niet mogen meestemmen in een conclaaf, waarin kardinalen de nieuwe paus kiezen.

De paus zegt deze geestelijken te hebben uitgekozen omdat ze „hebben getuigd van hun liefde voor Christus en het Volk van God”. Hij wil dat de kerkbestuurders minder bureaucraat, meer pastoraal zieleherder zijn.

Uit de curie is de in Marokko geboren aartsbisschop Dominique Mamberti benoemd, prefect van de hoogste rechtbank van de kerk. Birma, Panama, Kaapverdië en Tonga krijgen ook een kardinaal. Van de nieuwe kardinalen komen er zeven uit Europa, vijf uit Latijns-Amerika, drie uit Azië, drie uit Afrika en twee uit Oceanië. Onder de Europese kardinalen zit Francesco Montenegro, de bisschop van de Siciliaanse havenstad Agrigento, die zich veel heeft ingezet voor de opvang van migranten.