Bo&Caro

Wacht een jaar met je startup - de sterren staan ongunstig

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat:
 Een blik op de sterren, economische en zakelijke voorspellingen voor 2015
Wie: Astro-econoom Han van Straaten

Dit jaar eindelijk voor jezelf beginnen? Die belangrijke carrièremove maken? Of om die lang begeerde opslag vragen? Kijk éérst even naar de sterren. Toch jammer, immers, als je grootse plannen mislukken doordat Mars net op oorlogspad is of het sterrenbeeld Ram door je karma heen hobbelt.

En je bent heus niet de enige die zich laat leiden door de astrologie. John Pierpont Morgan, Amerika’s eerste miljardair zei ooit:

‘Millionaires don’t use astrology, billionaires do.’

Ronald Reagans stafchef, Donald Regan, verklaarde dat een groot percentage van de handelaren op Wall Street astrologie gebruiken om de beurskoersen mee te voorspellen. En zelfs onze eigen Neelie Kroes schijnt weleens een astroloog in te schakelen.

Hogere astrologie

Volgens astro-econoom Han van Straaten zijn er bovendien veel bedrijven die een astroloog in dienst hebben. “Ook Nederlandse multinationals. Die weten dat ze twee dingen moeten hebben: een goede boekhouder en een goede astroloog.” Jammer alleen dat de astrologie zo’n slechte naam heeft gekregen door programma’s als AstroTV. “Dat heeft helemaal niets met het echte vak te maken”, zucht Van Straaten. Hij doet wél aan echte astrologie benadrukt hij nog maar even. “En dan heb ik het over astrologie op HBO-niveau. En ik ben lid van de twee beroepsverenigingen voor astrologie, ASAS en AVN.”

Duidelijk, helder, we hebben hier met een serieuze astroloog te maken. Wat zijn de belangrijkste voorspellingen op het gebied van economie en zakendoen?

Ontwrichtende krachten

Het blijft in 2015 zowel politiek als economisch heel stormachtig, net als de voorgaande jaren, weet Van Straaten te vertellen. Dat komt, zo legt hij uit, doordat de planeet Uranus (“revolutie”) in een hoek van negentig graden staat met Pluto (“vernietiging”).

“Samen staan ze voor creatieve destructie, al sinds 2008. Niet toevallig dat de economische crisis juist toen uitbrak.”

Halverwege dit jaar komt er gelukkig een eind aan deze ongunstige planetenpositionering. “Maar de collectieve tendensen en ontwrichtende krachten hebben nog wel een half jaartje doorwerktijd”, waarschuwt Van Straaten. Grote volatiliteit op de beurs en nauwelijks economische groei dus, als we de sterren moeten geloven.

Dit jaar alle ballen op Jupiter, die staat voor expansie en groei.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Conservatieve sterrenstand

En dan staat Saturnus (“Beperking”) sinds vorige maand ook nog eens in het sterrenbeeld Boogschutter (“Verruimende visie”). Dat heeft een stagnerend effect op innovatie. “Vooral de ICT-sector krijgt het zwaar”, aldus van Straaten. “Er is sprake van een conservatieve sterrenstand. Alles wat met verandering te maken heeft wordt lastig.” Met het opzetten van een nieuwe startup, promotie of die nieuwe baan kun je dus beter een jaar wachten.

Maar wacht, er gloort hoop aan het eind van de Melkweg. Van Straaten: “In de eerste helft van dit jaar staat Jupiter nog best gunstig. Die staat garant voor expansie en groei.”

Opschieten dus, met dat businessplan.