Vrolijke anekdotes Schutte blijven aan de lichte kant

Vier jaar geleden vertrok Samba Schutte naar Los Angeles om acteur te worden. Dat was zijn droom, vertelt hij in zijn nieuwe cabaretprogramma Je Maintaindrai, dat geheel draait om de keuzes die hij maakte en de ervaringen die hij sindsdien opdeed. Schutte won in 2006 het Leids Cabaretfestival en maakte aansluitend een lange tournee met zijn debuutprogramma. Maar inspiratie voor een vervolg bleef uit.

Tot in detail neemt Schutte (1983) zijn biografie door: geboren in Mauretanië, Nederlandse vader, opgegroeid in Ethiopië, op zijn achttiende naar Nederland gekomen. Die gemengde achtergrond buit hij uit in geestige misverstanden en culturele botsingen. Zijn internationale stamboom spiegelt hij aan die van Nederland, met zijn Franse wapenspreuk op het paspoort. Trots toont hij schilderijen uit de Gouden Eeuw en betoogt dat Nederland nooit had bestaan zonder buitenlanders.

Dit alles vertelt Schutte op een opgeruimde toon, die aanstekelijk werkt. Zijn geestdrift kan hij goed overbrengen – ooit werd hij ergens ontslagen omdat hij te positief was ingesteld. Kritische of bittere randjes, zoals bij zijn typecasting als zwarte man bij audities, zitten verborgen in vrolijke anekdotes.

Die blijmoedigheid maakt ook dat Je Maintaindrai geregeld wat licht, particulier en wijdlopig aandoet. In de VS wilde Schutte nieuwe verhalen verzamelen, maar zijn ervaringen zijn weinig opmerkelijk. Wie thuiskomt met een verhaal over paintballen, bijvoorbeeld, had niet zo ver hoeven gaan.