Vrolijk vurige stap vooruit

Van solist bij het Luchtmacht Orkest tot de Rotterdam Ska Jazz Foundation en blazer bij Caro Emerald, Qeaux Qeaux Joans, de Wicked Jazz Sounds en Sven Hammond Soul. De naam van de jonge trompettist Teus Nobel duikt overal op. De jazz die hij presenteerde op zijn solodebuut Flow in 2012 was nauwelijks stekelig. Een nieuw talent liet van zich horen, maar de fusionomlijsting was gladgestreken en nog wat spanningloos. Met een nieuw, lekker energiek doch overdacht spelend bandje (piano, gitaar, bas, drums) is Legacy een vrolijk vurige stap vooruit. Nobels heldere en scherpe spel krijgt meer bodem in brede moderne jazz, die sterk leunt op de schouders van zijn trompethelden. Zo eert hij Christian Scott, in een fijntjes mellow Beam Me Up, Scotty. De suite voor zijn trompetdocent Jarmo Hoogendijk is met saxofonist Ben van den Dungen erbij waardig en gelaagd. Onvermoeibaar is Nobel nog in zijn notendrang. Het slijpen aan zijn eigen stijl is een kwestie van tijd.