Vier dagen buikgriep? Bergsma start toch en wint NK marathon

Jorrit Bergsma won voor het eerst het NK op kunstijs. Bij de vrouwen behaalde Mariska Huisman haar derde titel.

Hij werd op de langebaan al wereldkampioen en olympisch kampioen op de tien kilometer, won als marathonschaatser alles wat er te winnen viel. Maar het NK marathon op kunstijs won Jorrit Bergsma nog nooit, al hielp hij de afgelopen jaren wel ploeggenoot Arjan Stroetinga aan vier titels. Tot de schaatser uit het Friese Aldeboarn gisteren in Groningen voor eigen kans kon gaan. En na een sprint met Marcel van Ham zijn rijk gevulde erelijst op de marathon verder aanvulde. „Nu ontbreekt er nog eentje, de Elfstedentocht.”

Bijna had Bergsma (28) zich voor de nationale titelstrijd teruggetrokken. Na de NK allround – waar hij als vierde eindigde met afstandszeges op vijf en tien kilometer – was hij vier dagen ziek geweest in de aanloop naar het NK marathon. „Ik heb veel op de pot gezeten, de hele week ook niet getraind. Alleen zaterdag een halve schaatstraining.” Zelf wilde hij in eerste instantie niet meedoen, maar zijn coach Jillert Anema had hem overtuigd dat starten geen kwaad kon.

Bergsma ging halverwege de wedstrijd samen met Van Ham in de aanval. De twee pakten een ronde voorsprong. Het peloton moest daarom vijf ronden voor het einde om de derde plaats sprinten. Gary Hekman behaalde het brons. Na een soort ‘surplace’ versloeg Bergsma zijn rivaal in de laatste ronde na een lange sprint.

Bij de vrouwen ging de nationale titel naar Mariska Huisman. De 31-jarige schaatsster, zus van de vorig jaar overleden Sjoerd Huisman, kwam in een cruciale fase van de wedstrijd ten val. „Op vijftien rondes van het einde of zo”, keek ze na afloop terug. „Nu zijn ze me kwijt dacht ik, maar mijn ploeggenotes hielpen me terug te komen in de groep. Dat was super.” In de sprint won ze alsnog. „Ik voelde me verplicht om het ook af te maken en dat lukte gelukkig.” Irene Schouten sprintte naar de tweede plaats. Foske Tamar van der Wal, de kampioene van vorig jaar, eindigde als derde.