Twee mannen in VS aangeklaagd voor rol in couppoging Gambia

De Gambiaanse president Yahya Jammeh, hier op een foto uit 2006.
De Gambiaanse president Yahya Jammeh, hier op een foto uit 2006. Foto AP/ Rebecca Blackwell

De Verenigde Staten hebben twee mannen aangeklaagd voor hun betrokkenheid bij de mislukte couppoging in Gambia op 30 december. De mannen zijn beiden geboren in Gambia, maar zijn inwoners van de VS. Hun wordt onder andere samenzwering tegen een bevriend land ten laste gelegd, heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt. Ze verschijnen later vandaag voor de rechter.

De twee mannen is ook ten laste gelegd dat ze hebben samengezworen om wapens te bezitten ter bevordering van een geweldsmisdrijf.

De mannen, de 57-jarige Cherno Njie en de 46-jarige Papa Faal, zouden deel uitmaken van een groep strijders die verantwoordelijk was voor de couppoging in het Afrikaanse land. Dat blijkt uit de FBI-verklaring, die door het ministerie online werd gezet. Faal verklaarde tegenover de FBI dat Njie een van de leiders en een van de voornaamste geldschieters van de groep was. Njie zou volgens Faal de interim-leider van Gambia hebben willen worden, mocht de staatsgreep geslaagd zijn.

Gambianen uit het buitenland

Faal zou, zo verklaarde hij tegenover de FBI, in augustus uitgenodigd zijn om zich samen met anderen aan te sluiten bij een beweging die een machtswisseling in Gambia voor elkaar moest krijgen. Faal zei zich te hebben aangesloten uit onvrede over de president, Yahja Jammeh, die volgens hem verkiezingen gemanipuleerd heeft. Daarnaast deed hij het uit zorgen over “de toestand van de inwoners van Gambia”. De groep strijders zou vooral bestaan uit Gambianen die in het buitenland wonen.

Wapens gekocht

Tussen augustus en oktober vorig jaar kochten Faal en twee andere samenzweerders die in de VS wonen in totaal acht wapens, volgens hem “rechtmatig”. De wapens werden vervolgens illegaal per vrachtschip naar Afrika gebracht.

Na de mislukte couppoging vluchtte Faal naar Senegal, waar hij naar de Amerikaanse ambassade ging. In zijn huis in de VS vond de FBI documenten die verband hielden met de couppoging, satellietbeelden van Gambia, bonnetjes voor de tonnen waarin de wapens naar Afrika werden verscheept en gebruiksaanwijzingen voor de geweren.

Na de verklaring van Faal werd ook Njie’s huis in Texas doorzocht waar ook belastende documenten werden gevonden. Njie werd volgens de verklaring van de FBI op 3 januari bij terugkomst op het vliegveld van Washington gearresteerd.

VS ontkenden betrokkenheid

President Jammeh, die op het moment van de couppoging in het buitenland verbleef, zei al eerder dat die het werk was van buitenlandse dissidenten “uit de VS, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk”. De VS ontkenden vervolgens betrokkenheid.

De beëdigde verklaring van de FBI (via @StewartBellNP):

Gambia Complaint by Stewart Bell