Serieuze sportverslaggeving – met af en toe een grapje

Sinds de feestdagen trok het WK darts op RTL 7 vrijwel elke avond meer dan een miljoen kijkers. Wat maakt darts zo’n spannende sport om naar te kijken? In de studio zorgen ze in elk geval voor een ontspannen sfeer.

„Wil jij frikadellen Vincent? Ik bel meteen, hoor.” In de studio van RTL 7 Darts richt producent Alexander Stevens zich tot analist Vincent van der Voort, die vanuit een bordeauxrode Chesterfield zijn hoofd schudt en zijn aandacht weer verlegt naar de partij van ‘Barney’ op de vier televisies voor zijn neus. Stevens even later: „Hoe fijner gasten het achter de schermen hebben, hoe beter ze functioneren in de uitzending.”

Zo werkt dat bij het programma dat sinds de feestdagen vrijwel elke avond meer dan een miljoen kijkers trok. Ook zaterdag weer, toen gemiddeld 1,6 miljoen mensen afstemden op de halve finales van het WK darts in Londen. Topcijfers die vooral voortkomen uit het feit dat zowel Michael van Gerwen als Raymond van Barneveld (Barney) daarin aantrad. Beiden verloren. „We liften mee op hun succes”, erkent presentator Marcel Mayer.

Toch vaart het programma niet alleen op chauvinisme. Darts is een heel goede kijksport, zeggen de televisiemakers deze zaterdagavond achter de schermen. Misschien wel de beste. Doordat legs en sets enkele minuten duren, worden continu beslissende pijlen gegooid. Climax na climax en perfect in beeld gebracht door camera’s die inzoomen op het bord. Mayer over zijn eigen kijkgedrag: „Ik kijk naar het bord en denk alleen maar: raak, raak, raak. Of: mis, mis, mis.”

Kipkluifjes voor de sfeer

Naast de aaneenschakeling van spanningsmomenten heeft darts nog een ander aantrekkelijk element: het verloop van een partij is moeilijk in te schatten. Staat het 3-0 bij een voetbalduel, dan ligt de winnaar voor de hand. Een dartpartij daarentegen telt soms wel drie kantelmomenten. Wie onderwijl naar bed gaat, heeft niet de zekerheid dat Van Gerwen een eventuele voorsprong ook uitbaat. Zet dan de tv maar eens uit.

Tijdens de uitzending wordt Mayer gecomplementeerd door Vincent van der Voort en Ronald Scholten. Gehuld in een gesponsord overhemd zijn deze darters verantwoordelijk voor de analyse. Scholten grinnikt als hij vooraf hoort dat Van Gerwens opponent Gary Anderson kiespijn heeft: „Fantastisch dat hij aan de pijnstillers zit. Dan weet je: die pak ik.”

Tussen deze bevindingen door bekijken ze de partijen vanuit de fauteuils in de ontspanningsruimte. Voor hen op tafel schalen drop, chocoladerepen, kaas en worst. Plus: de kipkluifjes die commentator Jacques Nieuwlaat heeft meegebracht ten behoeve van de sfeer. „Als je dit drie weken doet, moet je een team zijn”, verklaart hij.

Nieuwlaat is dan even naar buiten geglipt om een sigaret op te steken tijdens de commercials. Daarna keert hij weer terug naar het donkere hokje waar hij zich al drie weken verschanst met co-commentator Frank Vischschraper. Kijkje in hun domein? Geen probleem. De twee zijn zo ervaren dat ze de oneliners ook in het bijzijn van een gast uit de mouw schudden.

„Van Gerwen is ook maar een mens”, zegt Nieuwlaat als de Nederlander zijn wereldtitel dreigt te verliezen. Even later: „Je kunt geen wedstrijd winnen door goed te rekenen. Je kunt er wel een verliezen door slecht te rekenen.”

Vertier en verdieping

Wie als leek een avond lang naar het duo luistert, zou er een sketch in kunnen zien. Humor? Marcel Mayer heeft daar gemengde gevoelens bij. Aan de ene kant snapt hij het wel, maar aan de andere kant benadrukt hij dat darters topsporters zijn die respect verdienen. „Dan lees ik op Twitter dat Phil Taylor een topsporter is met een bochel. Tja, je hebt het dan wel over een zestienvoudig wereldkampioen.”

Mayer en zijn collega’s streven naar een „middenweg van vertier en verdieping”. Een grap over de bustes van de Walk on Girls, de vrouwen waarmee darters de arena betreden, hoort erbij en past ook bij de signatuur van mannenbolwerk RTL 7. Maar verhandelingen over ‘aanvallend’ en ‘verdedigend’ darten horen er ook bij. Ja, die strijdwijzen bestaan.