‘Schade jaarwisseling bij particulieren dertien miljoen’

De schade door vuurwerk en vandalisme rond de jaarwisseling aan particuliere woningen en auto’s bedraagt ongeveer dertien miljoen euro, schat het Verbond van Verzekeraars. Dat is meer dan vorig jaar: toen bedroeg de schade negen miljoen euro.

Vuurwerk luidt het nieuwe jaar in bij de Erasmusbrug in Rotterdam.
Vuurwerk luidt het nieuwe jaar in bij de Erasmusbrug in Rotterdam. ANP / Bas Czerwinski

De schade door vuurwerk en vandalisme rond de jaarwisseling aan particuliere woningen en auto’s bedraagt ongeveer dertien miljoen euro, schat het Verbond van Verzekeraars. Dat is meer dan vorig jaar: toen bedroeg de schade negen miljoen euro.

Het daadwerkelijke bedrag zal naar verwachting zelfs nog fors oplopen, omdat medische kosten en schades aan bedrijven en scholen nog niet bekend zijn. De schade door de branden in Almaar en Uden zullen naar verwachting de schade bij particulieren al overstijgen. De schatting is gebaseerd op eerste indrukken van verzekeraars.

‘Meer schade door droge jaarwisseling’

Ondanks dat er dit jaar voor het eerst pas vanaf 18 uur vuurwerk mocht worden aangestoken, en meer dan 35 gemeentes vuurwerkvrije zones hadden ingesteld, viel het schadebedrag dus toch hoger uit dan vorig jaar. Volgens de verzekeraars komt dit doordat het een droge jaarwisseling was. Rudi Buis van het Verbond zei vrijdag tegen NRC Q:

“Het duurt meer dan een jaar voordat de precieze cijfers bekend zijn. Ruwweg is de totale schade die wij berekenen per jaarwisseling tien miljoen bij een natte jaarwisseling, vijftien miljoen bij een half natte en tussen de vijftien en twintig miljoen bij een droge jaarwisseling.”

Dit jaar hoefde de brandweer minder vaak uit te rukken. Ook waren er minder relschoppers en daalde het aantal vuurwerkklachten bij het meldpunt Vuurwerkoverlast. Ook waren er minder slachtoffers. Wel zijn meer mensen gewond geraakt door illegaal vuurwerk, en ernstiger.

Het Verbond ziet twee trends: een toenemend aantal wensballonnen, die voor schade aan daken en schuren zorgen; en uitslaande containerbranden, die voor gevaar zorgen als ze in de buurt van woningen staan.

Lees op NRC Q: Wat kost dit de verzekeraar? over de schades tijdens oud en nieuw