Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Hulplijn voor ouders van radicaliserende jongeren geopend

Moslima loopt met telefoon over straat in Utrecht. Ouders van radicaliserende jongeren kunnen vanaf vandaag terecht bij een hulplijn van het SMN.
Moslima loopt met telefoon over straat in Utrecht. Ouders van radicaliserende jongeren kunnen vanaf vandaag terecht bij een hulplijn van het SMN. Foto ANP / Robin Utrecht

Ouders die zich zorgen maken over hun radicaliserende kinderen kunnen vanaf vandaag terecht bij een hulplijn van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN). De organisatie heeft een website en een telefoonlijn geopend.

De hulplijn dient volgens SMN om het ouders makkelijker te maken om advies te vragen als ze zich zorgen maken over hun kinderen. “Voor een aantal ouders is radicalisering zeer dichtbij gekomen”, aldus de organisatie. “Tot nu toe zijn er ongeveer 160 jongeren naar Syrië en Irak vertrokken. Hiervan heeft naar schatting 70 procent een Marokkaanse achtergrond.” In de folder schrijft de organisatie:

“U ziet uw kind, dat eerder sociaal en open was langzaamaan veranderen. Het is moeilijk voor te stellen en te erkennen dat uw kind wellicht aan het radicaliseren is. U bent heel bezorgd en bang voor de gevolgen voor uw kind en gezin. En u weet niet hoe u hiermee om moet gaan.”

Via het telefoonnummer, 06-81893529, kunnen gezinnen in hun eigen taal de hulp inroepen van een ervaren vertrouwenspersoon. Die persoon geeft advies, maar kan mensen ook doorverwijzen naar de “juiste instanties”, zoals de gemeente of een hulpverleningsinstelling. Dat gebeurt altijd in overleg, benadrukt SMN.

“Het uiteindelijke doel is ouders en andere familieleden in staat te stellen signalen van radicalisering te duiden en de hulpmogelijkheden bij probleemsituaties beter te benutten.”

Samenwerking

SMN bestaat sinds eind jaren tachtig, en was eerst bekend (€) als Samenwerkingsverband Marokkanen in Nederland. De organisatie heeft als doel om Marokkaanse Nederlanders te laten participeren en emanciperen.

Eind september keurde de organisatie de oproep van de Rotterdamse burgemeester Achmed Aboutaleb aan moslims af om de jihad openlijk af te keuren. Voorzitter Ahmed Charifi vroeg zich destijds (€) af wie Aboutaleb met de oproep bedoelde:

“Toch niet de Marokkaanse Nederlanders die om 6 uur opstaan, hun kinderen naar de crèche brengen en dan een dag hard werken? Zij zijn daar echt niet mee bezig.”

De hulplijn is volgens SMN de uitwerking van de eigen visie op het tegengaan van radicalisering. Volgens de organisatie is het van groot belang dat de Marokkaanse gemeenschap haar eigen weerbaarheid tegen radicalisering organiseert “en hier in openbaarheid over spreekt”.