Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ruim zeven miljoen euro in beslag genomen bij illegale bankiers

De politie in Rotterdam heeft in 2014 ruim 7 miljoen euro aan contant geld in beslag genomen. De politie wist enorme geldbedragen te achterhalen bij verdachten van illegaal bankieren, ook wel ‘underground banking’ genoemd.

ANP / Lex van Lieshout

De politie in Rotterdam heeft in 2014 ruim 7 miljoen euro aan contant geld in beslag genomen. De politie vond de contanten bij verdachten die zich bezighouden met illegaal bankieren, ook wel ‘ondergronds bankieren’ genoemd.

Dat meldt de politie. De meest recente vondst was op 15 december. Toen werd in een woning in Dordrecht 1.028.125 euro gevonden en in beslag genomen. Daarbij werden de bewoners, een 21-jarige man en een 47-jarige vrouw, opgepakt. Bij fouillering van de verdachten werd nog eens 950 euro gevonden. Beiden hebben een schikking getroffen van 25.000 euro.

Wat is illegaal bankieren?

Door illegaal bankieren kan crimineel geld worden verplaatst buiten de officiële kanalen om. Verplaatsing van crimineel geld is dan dus niet zichtbaar voor de overheid. De betalingen worden via een netwerk van koeriers en bankiers verricht vanuit winkels, bedrijven en woningen. Bijvoorbeeld drugssmokkelaars, terroristen en mensenhandelaren maken gebruik van illegaal bankieren.

Niet alleen criminelen bankieren ondergronds

Maar het zijn niet alleen maar criminelen die gebruik maken van illegaal bankieren, schreef NRC Handelsblad eerder (€).

“Een Nederlandse antropologe die met een Nigeriaan is getrouwd, vertelt hoe zij in de Bijlmer een adresje heeft waar ze 100 euro overhandigt aan een kassier. Vervolgens belt ze haar schoonmoeder in Nigeria op, die even later de straat oversteekt om in een winkeltje 100 euro op te halen. Kosten: 10 euro en een telefoontje. (…)

“Het gaat bij die grote klanten niet uitsluitend om criminelen in de traditionele zin van het woord. Veelal betreft het ook zakelijk kapitaal. Zo ontdekte de recherche tijdens het handelsembargo tegen het Irak van Saddam Hoessein bijvoorbeeld dat bulldozers en landbouwgoederen via deze betaalmethode vanuit Nederland gefinancierd werden. Ook kleding en auto’s worden op deze manier grensoverschrijdend gefinancierd.”

Lees in NRC Handelsblad: Niet alleen criminelen bankieren ondergronds (€)