Rijksuniversiteit Groningen wil vestiging Drenthe

De master ‘advanced instrumentation’ moet de eerste academische opleiding van Drenthe worden.

De accreditatie is nog niet rond, maar als alles goed gaat, breidt de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) binnenkort uit naar Drenthe. Aankomende september, of anders een jaar later, moet de nieuwe masteropleiding advanced instrumentation van start gaan. De ongeveer twintig studenten die de RUG verwacht, zullen het grootste deel ervan volgen bij het Nederlands instituut voor radioastronomie Astron in Dwingeloo.

De opleiding moet aansluiten bij de bachelor industrial engineering in Groningen en is een initiatief van de universiteit en de provincie Drenthe. Gedeputeerden hadden de behoefte aan universitair onderwijs in de provincie. De master wordt als de plannen doorgaan de eerste academische opleiding van Drenthe.

De komst van een universitaire master moet hoogopgeleide jongeren van tussen de twintig en dertig jaar stimuleren om in Drenthe te blijven. Zij trekken nu weg naar Groningen, of gelijk naar de Randstad. „Juist voor Drenthe is het van belang om te laten zien dat je niet weg hoeft”, zegt Natasja Lubbers, bestuursadviseur van de provincie Drenthe.

Gedeputeerde Ard van der Tuuk was een van de initiatiefnemers van de opleiding. Die past binnen een groter plan om het niveau van onderwijs in de provincie te verbeteren, zegt hij. De master is voor hem de „icing on the cake”. Hoewel er door de betrokken partijen nog geen handtekeningen zijn gezet, is hij ervan overtuigd dat de opleiding komt: „We gaan het doen.”

Studenten kunnen bij Astron hun kennis van de werktuigbouwkunde toepassen, onder meer om precisie-instrumenten voor de ruimtevaart te ontwikkelen. Bij het instituut wordt bijvoorbeeld gewerkt aan de ontwikkeling van een grote radiotelescoop, Square Kilometre Array. Die wordt vanaf 2016 gebouwd en moet in 2024 af zijn.

De opzet en accreditatie van de nieuwe opleiding gaat enkele tienduizenden euro’s kosten. De verdere financiering van de master is nog niet rond.