Baanwielrennen door de ogen van een renner: rakelings langs elkaar zoeven

Ook in actie tijdens de Zesdaagse van Rotterdam zijn Iljo Keisse en Niki Terpstra, hier tijdens de editie van vorig jaar.
Ook in actie tijdens de Zesdaagse van Rotterdam zijn Iljo Keisse en Niki Terpstra, hier tijdens de editie van vorig jaar. Foto ANP / Koen van Weel

Van alle disciplines in het baanwielrennen is de koppelkoers voor het publiek op de tribunes misschien wel de spectaculairste. Het is een soort wervelwind van gekleurde shirtjes, die in hoog tempo over de piste raast. Maar ook vanaf de fiets gezien wekt het onderdeel verbazing.

Kijk mee met Nico Hesslich, een 20-jarige Duitser die sinds vrijdag meedoet aan de Zesdaagse van Rotterdam. Op zijn fiets heeft Hesslich een camera gemonteerd en daarmee maakte hij gisteravond een video van de koppelkoers. Hij reed die samen met zijn eveneens Duitse ploeggenoot Leif Lampater.

Op de beelden, die overigens versneld en vertraagd worden, is te zien hoe Hesslich met hoge snelheid langs andere renners schiet en zich precies tussen een concurrent en de rand van de baan door wringt. Dan duikt hij naar beneden en laat hij zich in gang slingeren door Lampater.

Het is zeker niet voor het eerst dat wielrenners met een camera op de fiets vastleggen hoe het is om onderdeel uit te maken van het peloton. Maar in voorgaande gevallen ging het telkens om wedstrijden op de weg, zoals de Ronde van Frankrijk, de Ronde van Zwitserland en de Ronde van Californië.

Bekijk hieronder ook een video die tijdens de Ronde van Frankrijk van afgelopen zomer werd gemaakt.