President Ghani: laat Amerikaanse troepen langer in Afghanistan

De Afghaanse president Ashraf Ghani.
De Afghaanse president Ashraf Ghani. Foto EPA / Hedayatullah Amid

De Verenigde Staten moeten overwegen hun troepen later dan de geplande datum van eind 2016 terug te trekken uit Afghanistan. De planning voor het terughalen van de Amerikaanse militairen hoeft niet onbetwistbaar en absoluut te zijn, zei de Afghaanse president Ashraf Ghani in een interview met het Amerikaanse actualiteitenprogramma 60 minutes.

Afghanistan heeft sinds afgelopen donderdag weer de volledige verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land. De door de VS geleide coalitie die dertien jaar lang tegen de Talibaan vocht is grotendeels ontmanteld. De plechtigheid waarmee het formele einde van de ISAF/NAVO-missie werd gemarkeerd, vond een week geleden plaats. Wel blijven tot eind volgend jaar nog ruim 13.000 militairen, overwegend Amerikanen, maar ook een honderdtal uit Nederland, in Afghanistan.

Geen tweede Irak

Deadlines zijn goed om de geest scherp te houden, vindt Ghani, maar “zouden geen dogma’s moeten zijn”.

“Als beide partijen hun best hebben gedaan om alle doelen te bereiken en er concrete vooruitgang is geboekt, dan zou er een bereidheid moeten zijn nog eens te kijken naar de deadline.”

Obama wil dat de 9.800 achtergebleven Amerikaanse militairen zich zonodig ook mengen in de strijd tegen de Talibaan. De VS willen een scenario voorkomen zoals zich vorig jaar in Irak ontvouwde. De veiligheidssituatie in Afghanistan is het afgelopen jaar verslechterd. Volgens de Verenigde Naties werden in elf maanden tijd ruim 3.150 burgers gedood, bijna eenvijfde meer dan in 2013.