While you were sleeping... in the US

Ook 2015 wordt het jaar van de hack

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

2014 moest het jaar worden van ‘the internet of things‘: de opkomst van allerlei huishoudelijke apparaten die via internet met elkaar verbonden zijn. Dat is het ook deels geworden. In Las Vegas staat momenteel de jaarlijkse International Consumer Electronics Show geheel in het teken van deze gadgets.

Maar Business Insider waarschuwt dat 2014 een heel ander jaar is geworden: die van de hack. Dat belooft ook weinig goeds voor dit jaar. Consumenten die het liefst de oven al willen aanzetten als ze hun straat inlopen? Of in de trein naar huis de thermostaat op de juiste temperatuur instellen? Pas op, al deze handige apparaten die je daarvoor gebruikt zijn kwetsbaar.

Business Insider gaat het rijtje af: slimme waterkokers? Gehackt. Draadloze printers? Gehackt. Smart TV? Gehackt. Slimme spaarlampen? Gehackt. En ga zo maar door. Denk dus goed na voordat je als consument begint aan ‘the internet of things

Pimco kan een slecht jaar hebben

Pacific Investment Management Co (Pimco) heeft een moeilijk jaar achter de rug, schrijft Bloomberg. Zijn grootste beleggingsfonds had in 2014 te maken met een recordaantal beleggers dat zich terugtrok in de geschiedenis van het vennootschap. Onder andere hoofdinvesteerders Bill Gross en Mohamed El-Erian verlieten de firma.

In december trokken beleggers 19,4 miljard dollar uit het Pimco Total Return Fund. Dat bracht het totaal aan kapitaal dat vorig jaar uit het fonds werd gehaald op 105 miljard dollar. Sinds het vertrek van Gross in september probeert Pimco investeerders gerust te stellen en om hen tegen te houden zijn voorbeeld te volgen. Volgens Bloomberg kan Pimco makkelijk 350 miljard dollar verliezen voordat het vertrek van kapitaal het beleggingsfonds pijn gaat doen. Het bedrijf kan dus nog wat klappen opvangen, maar niet nog eens twee slechte jaren zoals 2014.

Bioscopen draaien weer mager jaar

Hollywood zal proberen rampjaar 2014 zo snel mogelijk weer te vergeten. Volgens The Wall Street Journal is de kaartverkoop in Noord-Amerika sinds 2011 niet zo slecht geweest als afgelopen jaar. En dat komt niet alleen door alle heisa rond The Interview.

Het succes van de laatste film uit de The Hobbit-trilogy - The Battle of the Five Armies - is misschien wel een van de weinige lichtpunten van 2014, schrijft de zakenkrant. Voor het derde weekend op rij is de kaartverkoop voor de fantasyfilm goed voor harde dollars. In totaal haalde de film wereldwijd al 220,8 miljoen op.