Obama nodigt nieuwe president Tunesië uit in het Witte Huis

De kersverse president van Tunesië, Beji Caid Essebsi, wordt ingehuldigd tijdens een ceremonie op Oudejaarsdag.
De kersverse president van Tunesië, Beji Caid Essebsi, wordt ingehuldigd tijdens een ceremonie op Oudejaarsdag. Foto EPA / Mohamed Messara

President Obama heeft de nieuwe president van Tunesië, Beji Caid Essebsi, vandaag uitgenodigd voor een bezoek aan het Witte Huis. Obama deed dat tijdens een telefoongesprek waarin hij Essebsi feliciteerde met zijn overwinning bij de eerste Tunesische verkiezingen sinds het wijzigen van de grondwet begin dit jaar.

Ook prees de Amerikaanse president het Tunesische volk voor de vreedzame wijze waarop zij de afgelopen jaren de politieke veranderingen in het land hebben ondergaan, zo meldt het Franse persbureau AFP. Wanneer Obama en Essebsi elkaar ontmoeten, moeten beide regeringsleiders nog afspreken.

De 88-jarige Essebsi werd eind vorig jaar verkozen tot president van Tunesië. Hij kreeg bijna 56 procent van alle stemmen en versloeg daarmee de huidige interim-president Moncef Marzouki. De partij van de vroegere oppositieleider Essebsi koos vandaag ook een formateur uit voor de nieuwe regering. Die taak wordt uitgevoerd iemand die ook betrokken was bij het bewind van de vroegere dictator Zine El Abidine Ben Ali, die het land van 1987 tot 2011 regeerde.