Nu zijn het nog oproepen...

In korte tijd werden er in Zweden drie aanslagen op moskeeën gepleegd. Dit zorgde afgelopen weekend ook voor angst onder Nederlandse moslims, vooral door reacties op Facebook.

De moskee Taqwah in Amsterdam
De moskee Taqwah in Amsterdam Foto ANP

Afgelopen weekend gingen de gesprekken in Nederlandse moskeeën over twee zaken: de molotovcocktail die vorige week op een moskee in Zweden werd gegooid en de reactie van PVV-sympathisanten op dat nieuws.

Op Nieuwjaarsdag, om vijf uur ’s ochtends, gooide een man een molotovcocktail op een moskee in Uppsala, Zweden. Ook werden er bakstenen gegooid en racistische leuzen geschreven op het gebouw van de moskee. Het was de derde aanslag op een Zweedse moskee sinds de Eerste Kerstdag. Moslims in Nederland werden nu ook zenuwachtig. Sommige moskeeën besloten daarom tijdelijk een burgerwacht in het leven te roepen die ook ’s nachts de gebedshuizen zou bewaken, zegt Aissa Zanzen, woordvoerder van de Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland. En toen gebeurde er nog iets.

De Facebookpagina Steun de PVV, die is opgericht door PVV-sympathisanten, plaatste eind vorige week het nieuwsbericht uit Zweden online. Hun volgers reageerden. ‘Moeten ze hier ook doen maar dan tijdens hun gebed, opruimen die hap’, schreef iemand. ‘Massaal alle moskees afbranden’, schreef een ander.

Vrijdagavond vroeg PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch daarom het Openbaar Ministerie onderzoek te doen naar de oproep tot brandstichting. „Wat online wordt gezegd zegt ook iets over de echte wereld. Als iemand online oproept om een winkelcentrum op te blazen dan moeten we daar ook tegen optreden, al gaat dit over een aanval op een specifieke groep mensen”, zegt hij.

Geweld tegen moskee gebeurt vaker

Op zaterdag en zondag, toen moslims hun kinderen naar koranles brachten, werd er volgens imam Yassin El Forkani over niets anders gesproken in de moskeeën. Veel ouders voelden zich onveilig, zegt El Forkani die ook woordvoerder is van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) waar 380 moskeeën lid van zijn. Namens het contactorgaan deed hij zaterdag vanwege de Facebookreacties aangifte van discriminatie, haatzaaiing, moslimhaat en het oproepen tot het in brand steken van moskeeën. El Forkani vertelde bezorgde moskeegangers voorlopig hun eigen gebedshuizen goed in de gaten te houden. Middels een brief heeft het contactorgaan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) gevraagd een risicoanalyse te maken van de online dreigingen. „Pas dan weten wij hoe groot het gevaar is en welke bescherming onze gebedshuizen nodig hebben”, zegt El Forkani.

Geweld tegen moskeeën in Nederland is niets nieuws. Ineke van der Valk doet er al jarenlang onderzoek naar aan de Universiteit van Amsterdam. Uit haar onderzoek blijkt dat sinds 2005 tweevijfde van de moskeeën te maken heeft gehad met geweldsincidenten. Vooral vernieling en bekladding komen voor, maar ook regelmatig brandstichting. Vooral in de middengrote en kleine gemeentes is het probleem aanwezig, zegt Van der Valk. Bijvoorbeeld in het Limburgse Venlo. Hier reageerden moskeegangers gisteren geschrokken op de online reacties. Aissa Meziani is CDA-raadslid in Venlo en voorzitter van PPM, een platform voor minderheden in Limburg. Hij vertelt dat tientallen mensen gisteren bij elkaar kwamen in zijn moskee in Venlo om hun zorgen te uiten. „Na de moord op Theo van Gogh waren er ook dreigingen. Sinds toen is die angst niet zo groot geweest.”

Waarom laait die dreiging juist nu weer op? Daar zijn verschillende redenen voor, zegt Marcouch. „Er komen extreme uitspraken van moslimextremisten uit het Midden-Oosten onze huiskamers binnen, met onthoofdingen. En soms reageren mensen met haat op haat.” Ook worden de anti-islam-uitingen steeds normaler, zegt hij. „Soms als ik in de Tweede Kamer aandacht vraag voor dit verbale geweld tegen moslims wordt gedacht dat ik tegen islamkritiek ben, maar dat zijn twee totaal verschillende zaken. En de PVV krijgt de ruimte om alle moslims verdacht te maken, terwijl de mainstream-moslim zich gedeisd houdt. Dat is heel zorgelijk.”