Nieuwe kikkersoort baart kikkervisjes

L. larvaepartus (onderkant)
L. larvaepartus (onderkant) Foto PLOS ONE

Op het eiland Sulawesi is een nieuwe kikkersoort ontdekt met een unieke eigenschap. Net als slechts een tiental andere kikkers heeft deze kikker, Limnonectes larvaepartus, het kenmerk van interne bevruchting – de circa 6440 andere kikkersoorten bevruchten allemaal buiten het lichaam. Maar de andere interne bevruchters leggen eitjes of ze baren levende kikkertjes. Limnonectes larvaepartus is de enige kikker ter wereld die kikkervisjes baart. Dankzij dat kenmerk werd de kikker ook onmiddellijk herkend als nieuwe soort. Want afgelopen zomer pakte de Amerikaanse bioloog Jim McGuire een kikkertje op in het Sulawesische oerwoud, een mannetje dacht hij. Maar ze spoot onmiddellijk een golf van kikkervisjes op zijn hand. De poeltjes in de buurt zaten er ook vol mee. En nergens eitjes te bekennen. De nieuwe soort wordt beschreven in PLOS ONE (31 december). De volwassen kikkers zijn ongeveer 4 à 5 cm groot. De kikkervisjes krijgen bij geboorte genoeg voedsel mee voor ongeveer twee weken. De nieuwe soort leeft relatief ver van waterstroompjes: 2 à 10 meter, waarschijnlijk om niet opgegeten te worden door andere kikkers.