Nederlandse moskeeën worden goed in de gaten gehouden

In korte tijd werden er in Zweden drie aanslagen op moskeeën gepleegd. Ook Nederlandse moslims worden bedreigd, vooral op Facebook.

Cameratoezicht bij de El Ouma-moskee in Amsterdam.
Cameratoezicht bij de El Ouma-moskee in Amsterdam. Foto ANP

De gesprekken in Nederlandse moskeeën gingen dit weekeinde over twee zaken: de molotovcocktail die vorige week een moskee in Zweden trof en de reactie van PVV-sympathisanten daarop.

Op Nieuwjaarsdag, om vijf uur ’s ochtends, gooide een man een molotovcocktail naar een moskee in Uppsala. Ook werden bakstenen naar het gebouw gegooid en haatteksten op de deur ervan geschreven. Het was de derde aanslag op een Zweedse moskee sinds Eerste Kerstdag.

Moslims in Nederland zijn daardoor ook zenuwachtig geworden. Sommige moskeeën riepen al een burgerwacht in het leven om ’s nachts de gebedshuizen te bewaken, zegt Aissa Zanzen, woordvoerder van de Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland. Dat zou voor een paar dagen zijn, dachten ze.

En toen gebeurde er nog iets. De Facebookpagina Steun de PVV, opgericht door sympathisanten van de partij van Geert Wilders, plaatste vorige week het nieuws uit Zweden online. Volgers reageerden. „Moeten ze hier ook doen maar dan tijdens hun gebed, opruimen die hap”, schreef iemand. „Massaal alle moskees afbranden”, schreef een ander.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch vroeg vrijdag het Openbaar Ministerie de oproep tot brandstichting te onderzoeken. „Wat online wordt gezegd, zegt ook iets over de echte wereld. Als iemand online oproept een winkelcentrum op te blazen, dan moeten we daar ook tegen optreden, al gaat dit over een aanval op een specifieke groep mensen”, zegt hij.

Afgelopen weekend, toen moslims hun kinderen naar koranles brachten, spraken ze in de moskeeën volgens imam Yassin El Forkani over niets anders. Veel ouders voelen zich onveilig, zegt El Forkani, die ook spreekt namens het Contactorgaan Moslims en Overheid, waarbij 380 moskeeën zijn aangesloten. Namens het contactorgaan heeft hij inmiddels wegens de online reacties aangifte gedaan van discriminatie, haatzaaien, moslimhaat en het oproepen tot het in brand steken van moskeeën. El Forkani vertelde bezorgde moskeegangers hun eigen gebedshuizen goed in de gaten te houden. Het contactorgaan heeft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) gevraagd een risicoanalyse te maken van de dreiging. „Pas dan weten wij hoe groot het gevaar is en welke bescherming onze gebedshuizen nodig hebben”, zegt El Forkani.

Geweld tegen moskeeën in Nederland is niets nieuws. Ineke van der Valk, als onderzoeker verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, registreerde dat sinds 2005 tweevijfde van de moskeeën te maken heeft gehad met geweldsincidenten. Daarbij gaat het vaak om vernieling en bekladding, maar ook regelmatig om brandstichting. De problemen doen zich vooral voor in middelgrote en kleine gemeentes, zegt ze.

In Venlo reageerden moskeegangers geschrokken op de online reacties, vertelt Aissa Meziani, CDA-raadslid en voorzitter van het Provinciaal Platform Minderheden. Volgens hem waren er gisteren tientallen mensen in zijn moskee om hun zorgen te uiten. „Na de moord op Theo van Gogh waren er ook dreigingen. Sinds toen is die angst niet meer zo groot geweest.”

Waarom laait de dreiging juist nu op? PvdA-parlementariër Ahmed Marcouch ziet verschillende redenen. „Er komen extreme uitspraken van moslimextremisten uit het Midden-Oosten onze huiskamers binnen, met onthoofdingen. En soms reageren mensen met haat op haat.” Ook worden anti-islamuitingen steeds normaler, zegt hij. „Als ik in de Tweede Kamer aandacht vraag voor dit verbale geweld tegen moslims, wordt soms gedacht dat ik tegen islamkritiek ben. Maar dat zijn twee totaal verschillende zaken. En de PVV krijgt de ruimte om alle moslims verdacht te maken, terwijl de mainstream moslim zich gedeisd houdt. Dat is heel zorgelijk.”