Magisch en spannend

‘Is gevaar niet onvermijdelijk als je de wereld wilt leren kennen?’ Op deze retorische vraag rust het fundament van de nieuwe, spannende en magische ideeënroman Kroonsz van Marco Kunst. In beeldende taal voert Kunst je mee naar 17de-eeuws Amsterdam. De fictieve arts Zacharias Kroonsz doet samen met zijn zoon Wessel (17) een uitvinding waarmee ze ieders sterfdatum kunnen voorspellen. Gedreven door doodsangst manipuleert hij de tijd en verandert hij in een monster. De 21ste-eeuwse jongeren Pink en Bor zorgen ervoor dat de roman ook in onze werkelijkheid komt te staan. Ietwat ongeloofwaardig is de reusachtige tijdsprong in Wessels dagboek, onder het motto dat ‘tijd slechts een hulmiddel van de verbeelding is’. Maar de poëtische slotscène waarin verleden en heden samenvloeien, doet je dat snel vergeten.