Lekker biologisch eten voor weinig geld

Mag ik aannemen dat uw geld ook op is na die dure decembermaand? En dat uw broekriem een stuk strakker zit dan een paar weken geleden? Dat u het enerzijds jammer vindt dat alle festiviteiten weer voorbij zijn, maar dat u stiekem ook wel een beetje opgelucht bent en frisse zin heeft om aan een nieuwe jaar te beginnen? Hoe is het trouwens met de goede voornemens? Zit daar gezonder eten, minder uitgeven en duurzamer leven bij? In dat geval heeft u misschien iets aan het boek dat ik deze week wil bespreken: BioBudget.

Het is maar een klein boekje, maar er staat niettemin veel handige tips in over hoe je lekker en gezond én biologisch kunt eten voor weinig geld. Auteur Natasja Oehlen begon in 2012 met de website biobudget.nl omdat ze zich ergerde aan de marketingpraatjes van de voedingsindustrie. Ze is ervan overtuigd dat biologische producten gezonder zijn dan reguliere omdat je daarmee minder landbouwgif en diergeneesmiddelen binnenkrijgt. Maar ze geeft ook toe dat je niet per definitie kunt stellen dat iemand die honderd procent biologisch eet automatisch gezonder is. Het gaat tenslotte ook om wat je eet en hoeveel.

Daar kun je allemaal van vinden wat je wilt. Feit is dat ze in haar boek aardige oplossingen geeft voor een klein budget. Zo is er een lijstje waarin ze aangeeft hoe je dure producten kunt vervangen door goedkopere. Krokante broodkruimels met rozemarijn in plaats van pijnboompitten. Of een mix van appelazijn en appeldiksap in plaats van balsamico.

Er is een hoofdstuk over moestuinieren. Er staan receptjes in voor goedkope snacks (gekruide pompoenpitten, popcorn met rozemarijnboter). Er is een lijstje met hoe lang je dingen kunt bewaren in de vriezer en een recept voor prefab-diepvriespizza, zodat je op een drukke dag geen dure pizza’s hoeft te laten bezorgen. Kortom, een gidsje vol ideeën, waarvan sommige wellicht erg voor de hand liggen, maar waarin toch genoeg origineels staat. Hoewel er niet zo gek veel recepten in het boek staan, gaan we er deze week toch een paar dingen uit maken: een clafoutis van spruitjes, een winterse salade met postelein, een risotto met venkel en een bietensoep.