Zuckerberg volgt Oprah en gaat lezen

Mark Zuckerberg gaat iets meer book toevoegen aan Facebook. De oprichter en bestuursvoorzitter van het grootste sociale netwerk ter wereld begint een leesclub. Zuckerberg kondigde onlangs aan dat hij in 2015 om de week een nieuw boek gaat lezen. Hij zal vooral lezen over verschillende religies, culturen en technologie. Zuckberg heeft een Facebookpagina gemaakt, A Year of Books, die vanochtend al meer dan 120.000 likes had.

Zuckerberg meldde dat het lezen van boeken hem veel intellectuele voldoening geeft. „Met een boek kun je je meer in een onderwerp verdiepen dan met de meeste media van tegenwoordig. Ik kijk er naar uit om meer boeken toe te voegen aan mijn ‘mediadieet’.”

De eerste titel in de Facebook-leesclub is The End of Power (2013) van de Venezolaanse auteur en journalist Moisés Naim. Het boek, over hoe de macht van individuen groeit ten opzichte van overheden en andere grote organisaties, was vorige week direct populair in (online) boekwinkels. The End of Power schoot omhoog op de bestsellerlijsten en is tijdelijk uitverkocht bij Amazon. Het is (nog) niet in het Nederlands vertaald.

Zuckerberg is niet de eerste grote naam in de Amerikaanse media die een leesclub begint. Een van de meest succesvolle leesclub in de VS is die van talkshowpresentatrice en mediaondernemer Oprah Winfrey. Ook populaire televisieprogramma’s als Good Morning America en de Today Show hebben een leesclub. (AP)