Kijken: steen op steen op steen op steen als vorm van meditatie

Steen op steen op steen, stapelt hij. In een boog; in een wilde rivier; smalle kant op smalle kant. Michael Grab “balanceert stenen” en maakte een wonderlijke compilatie van zijn werk in 2014.

Zijn eerste stenen stapelde hij in de zomer van 2008. In een opwelling, tijdens een tocht door Boulder Creek, Colorado. Daarna liet het hem niet meer los.

Hoe dan?

Hoe dan, zul je denken bij het zien van dit filmpje. Volgens Grab is het een combinatie van factoren. Hij heeft “ontzag voor de stilte”, schrijft hij op zijn website. Hij mediteert veel en ziet het balanceren van stenen ook als een vorm van meditatie. Er zijn drie contactpunten voor nodig, die als een soort statief dienen, waardoor de steen rechtop kan staan. Grab:

“By paying close attention to the vibrations of the rocks, you will start to feel even the smallest “clicks” as the notches of the rocks are moving over one another. In the finest “point-balances”, these clicks can be felt on a scale smaller than millimeters, and in rare cases can even go undetected, in which case intuition and experience become quite useful. Some point-balances will give the illusion of weightlessness as the rocks look to be barely touching. But if you look very close, you may be able to see the tiny notches in which the rocks rest.”

Steen-balanceer-community

Grab heeft een kaart op zijn website gezet waarop uiteindelijk al zijn collega’s zichtbaar moeten worden. Het zijn er al aardig wat.