Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kijken: moeiteloos veranderen van man naar alien naar luipaard

Twee mannen laten hun gezicht 'facehacken'.
Twee mannen laten hun gezicht 'facehacken'. Screenshot Youtube.

Moeiteloos veranderen van man naar vrouw naar luipaard naar alien. Het klinkt onmogelijk, maar in dit filmpje van de Japanse regisseur Nobumichi Asai komen deze twee mannen griezelig dicht in de buurt.

De gebruikte techniek, face hacking, is een combinatie van projection mapping en real-time face tracking, wat erop neerkomt dat er een laagje licht over de gezichten van de mannen wordt gelegd. Dat laagje kan niet loskomen van het gezicht zelf. Het beweegt dus mee als de mannen hun hoofd bewegen. Dat is waarschijnlijk waarom het er zo echt uitziet.

Een paar maanden geleden maakte Nobumichi Asai ook al een filmpje waarin gebruik werd gemaakt van face hacking. In zijn nieuwe filmpje gaan de overgangen echter een stuk sneller, soms zo snel dat het een beetje eng wordt. De overgangen van open en gesloten ogen, waardoor het lijkt alsof de ogen 360 graden in hun kassen draaien, zouden bijvoorbeeld niet misstaan in een horrorfilm.

Bekijk hier hoe “faces are hacked and are going to be rewritten“, zoals Asai zelf op zijn website schrijft.

http://youtu.be/TGI4oz1QnZo