Economie

In deze grote steden betaal je de meeste (en minste) belasting

ANP

Vuilnis wordt in iedere gemeente opgehaald, maar wat je er als inwoner voor betaalt, verschilt nogal. Voor gemeentebelastingen zoals de rioleringsheffing en ozb geldt hetzelfde.

Ze hebben wél gemeen dat ze jaarlijks -ook in 2015- worden verhoogd. Onderzoeksinstituut COELO van de Rijksuniversiteit Groningen keek naar de nieuwe tarieven voor 35 grootste gemeenten. NRC Q zet de belangrijkste ontwikkelingen op een rij.

Goed nieuws…

Gemiddeld stijgen de woonlasten voor een meerpersoonshuishouden dit jaar met 0,8 procent ten opzichte van 2014. Dat is laag, concludeert COELO. Met een inflatie van 1 procent is dit percentage dus lager dan de prijsontwikkeling.

…maar niet voor iedereen

Die 0,8 procent is namelijk een gemiddelde. Als je op individuele gemeenten inzoomt zijn er nogal wat uitschieters. Neem Lelystad waar inwoners dit jaar 9,8 procent meer mogen betalen aan gemeentebelastingen (723 euro).

In absolute bedragen valt dat nog reuze mee. Inwoners van Zaanstad, Delft en Haarlem betalen het meest.

Zie hier hoeveel de belastingen in jouw gemeente omhoog gaan.

..en de rest van de gemeenten?

Vereniging Eigen Huis (VEH) onderzocht in november de woonlasten voor 2015 onder 109 gemeenten. Combineer je deze cijfers met die van het COELO, dan valt op dat de 35 grote gemeenten die het Groningse onderzoeksorgaan bestudeerde, uitschieters zijn.

Volgens de grotere steekproef stijgen de woonlasten namelijk met 1,9 procent. Bijna één procentpunt boven de inflatie op jaarbasis. Dit betekent dat vooral in de kleinere gemeenten de lasten (bovengemiddeld) hoog zijn. Dat ziet er op de kaart als volgt uit.

De belastingen zijn het hoogst in de Zuid-Hollandse gemeente Bodegraven-Reeuwijk (1.035 euro) en Haaren in Noord-Brabant (880,63 euro). Inwoners van Raalte betalen dit jaar fors meer dan vorig jaar: met een toename van 11,2 procent staat de Overijsselse gemeente bovenaan.