Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Hulp voor ouders met jihadzorgen

Ouders die zich zorgen maken over hun radicaliserende kinderen, kunnen vanaf vandaag terecht bij een hulplijn van het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN). De organisatie heeft een website en een telefoonlijn geopend.

De hulplijn moet het ouders makkelijker maken advies te vragen als ze zich zorgen maken over hun kind, bijvoorbeeld als ze denken dat het naar Syrië wil afreizen. In de folder schrijft de organisatie: „U ziet uw kind, dat eerder sociaal en open was, langzaamaan veranderen. Het is moeilijk voor te stellen en te erkennen dat uw kind wellicht aan het radicaliseren is.” Het initiatief richt zich vooral op de Marokkaanse gemeenschap, omdat de problemen met radicalisering daar het grootst zijn.

Ouders zijn vaak huiverig om hulp te vragen van de overheid wanneer zij hun zoon of dochter zien radicaliseren. De vrees bestaat dat hun melding wordt doorgegeven aan de politie en dat hun kinderen worden opgepakt.

De hulplijn van SMN is tot stand gekomen zonder overheidssubsidie, benadrukt de organisatie. Via telefoonnummer 06-81893529 kunnen gezinnen de hulp inroepen van een ervaren vertrouwenspersoon. Ouders worden alleen doorverwezen naar instanties als zij daar zelf toestemming voor geven. De overheid lanceert over enkele maanden ook zélf een steunpunt.