Eredivisieclubs op kamp, Engelse topclubs worstelen

Het is nog een paar weken winterstop in de eredivisie. Reden voor de meeste eredivisieploegen om nog even een paar dagen een warmer oord op te zoeken – trainen is toch lekkerder in het zonnetje. Spanje is het populairst, Portugal krijgt ook aardig wat eredivisievoetballers over de vloer en zelfs in Zuid-Afrika (PEC Zwolle) en in het Midden-Oosten (Ajax en Feyenoord) worden Nederlandse trainingskampen opgezet. De spelers van FC Dordrecht gaan er ook een paar dagen tussenuit, maar blijven dicht bij huis – die zitten 50 kilometer verderop in Hellevoetsluis. De enige eredivisieclub die niet heeft gekozen voor een trainingskamp is FC Twente. Die ploeg traint de hele winter gewoon op de eigen velden.

Ajacied Stefano Denswil is niet mee naar Qatar. De 21-jarige verdediger heeft een principeakkoord bereikt met Club Brugge, en kan na een medische keuring aansluiten bij de trainingsstage van zijn nieuwe ploeg in Spanje.

In Engeland voetballen ze ondertussen gewoon door. Afgelopen weekend waren er zowaar even geen competitiewedstrijden, maar wel bekerduels. In het FA-Cuptoernooi hadden de grote clubs uit de Premier League het lastig met de kleinere ploegen. Zo ontsnapte Manchester City gisteren aan een blamage. De medekoploper in de Premier League kwam op eigen veld verrassend op achterstand tegen Sheffield Wednesday, de nummer tien van het Championship. Twee doelpunten van Milner zorgden ervoor dat City alsnog won (2-1) en zich plaatste voor de vierde ronde van het bekertoernooi.

Louis van Gaal moest het met Manchester United gisteren opnemen tegen het ‘nietige’ Yeovil Town, een ploegje uit de League 1 (derde niveau). Hij had zijn spelers nog gewaarschuwd voor onderschatting. Met de inmiddels beroemde quote „the death or the gladiolis” verwees hij naar het gevaar dat in dergelijke wedstrijden bestaat voor een vroege uitschakeling. Die waarschuwingen waren kennelijk niet aangekomen bij de voetballers. Yeovil was meer op de helft van Manchester te vinden dan andersom. De thuisploeg verprutste de geboden kansen echter en via Herrera (64ste minuut) en invaller Di María (90ste) trok ManUnited toch nog aan het langste eind.

Stoke City kwam ook met de schrik vrij. De ploeg won met 3-1 van Wrexham. De nummer 16 van de Conference (vijfde niveau!) kwam twintig minuten voor tijd op 0-1. Lang kon de ploeg uit Wales daar niet van genieten. Marko Arnautovic, oud-speler van FC Twente, zorgde tien minuten voor tijd voor de 1-1. Stephen Ireland maakte in de laatste vijf minuten de andere goals. Aston Villa bereikte met vrijwel evenveel moeite de vierde ronde. Villa won op eigen veld met 1-0 van Blackpool, hekkensluiter in het Championship. Ronald Koeman moet met Southampton op herhaling. De ploeg speelde gisteren gelijk (1-1) tegen Ipswich Town. Een tweede wedstrijd, op 14 januari in Ipswich, moet de beslissing brengen.