Griekenland woedend om Libisch bombardement op olietanker

Gevechtsvliegtuigen van de Libische luchtmacht hebben zondag een Griekse olietanker gebombardeerd. Hierbij zijn twee bemanningsleden om het leven gekomen, meldt Reuters. De Griekse regering heeft de ‘laffe en niet-uitgelokte’ aanval maandag veroordeeld en eist een onderzoek en vervolging van de verantwoordelijken.

Archiefbeeld Straaljager van Vrije Libische Luchtmacht. Griekenland is woest over een bombardement op een olietanker.
Archiefbeeld Straaljager van Vrije Libische Luchtmacht. Griekenland is woest over een bombardement op een olietanker. Foto ANP/EPA/Sabri Elmhedwi

Gevechtsvliegtuigen van de Libische luchtmacht hebben gisteren een Griekse olietanker gebombardeerd. Hierbij zijn twee bemanningsleden om het leven gekomen, aldus Reuters. De Griekse regering heeft de aanval vandaag als “laf en niet-uitgelokt” veroordeeld en eist een onderzoek en vervolging van de verantwoordelijken.

Het schip ARAEVO, dat onder de Liberiaanse vlag voer, werd toen het aan wal lag in de oostelijk gelegen stad Derna onder vuur genomen. Libische legerwoordvoerders lieten weten dat het vaartuig gewaarschuwd was dat het de haven niet mocht binnenvaren. Tripoli vermoedde namelijk dat er islamistische strijders aan boord van de tanker waren. Het schip vervoerde 12.600 ton ruwe olie, maar dit is ondanks de aanval niet de zee in gelekt.

Machtsvacuüm

Het is al maanden onrustig in Libië. Talloze milities bevechten elkaar en hebben zich grotendeels in twee allianties verenigd: een islamistisch verbond strijdt tegen de internationaal erkende overheid. De rivaliserende partijen hebben ieder een eigen regering en parlement opgezet in het Noord-Afrikaanse land.

De strijdgroepen vullen het machtsvacuüm dat achterbleef nadat dictator Moammar Gaddafi in 2011 werd gedood na bijna veertig jaar met ijzeren hand over Libië te hebben geregeerd. De meeste landen hebben hun ambassades gesloten en hun diplomaten teruggetrokken uit de door strijd verscheurde staat.