Green Bank, West Virginia: de stad zonder wifi en mobiele telefoon

Een whatsappje versturen naar vrienden mag er niet, en ook mobiel telefoneren is niet toegestaan. In Green Bank is elektromagnetische straling ten strengste verboden. Een ideaal oord voor mensen met ‘elektroallergie’.

Dankzij de telescoop is elektromagnetische straling verboden in het kleine Green Bank. Dat maakt het dorp aantrekkelijk voor mensen die menen te lijden aan 'elektroallergie'.
Dankzij de telescoop is elektromagnetische straling verboden in het kleine Green Bank. Dat maakt het dorp aantrekkelijk voor mensen die menen te lijden aan 'elektroallergie'. Foto EPA / Jim Lo Scalzo

Een whatsappje versturen naar vrienden kan er niet. En ook mobiel internetten, draadloos telefoneren of een sms versturen is er niet toegestaan. In het bosrijke Green Bank, een klein dorp in het westen van de Amerikaanse staat West Virginia, is elke vorm van elektromagnetische straling ten strengste verboden.

De reden voor die strenge regels is al van ver buiten het dorp te zien. Wie over de enige weg naar Green Bank rijdt, kan met geen mogelijkheid om de 150 meter hoge, hagelwitte telescoop heen. En wie niet op de omgeving let, merkt het wel aan zijn autoradio, die dan al tientallen kilometers stoort.

Voor de Robert C. Byrd-telescoop is absolute radiostilte essentieel. Het gevaarte is namelijk bedoeld voor het opvangen van elektromagnetische straling uit de ruimte en elke ruis van buitenaf kan het binnenkomende beeld verstoren. De telescoop is zo gevoelig dat hij het energetische equivalent van een sneeuwvlok die de grond raakt, al kan oppikken.

Heel geschikt voor elektogevoeligen

Door de aanwezigheid van de Green Bank Telescope, kortweg GBT, is het kleine dorp op vier uur rijden van Washington de ‘stilste’ plaats op elektromagnetisch gebied. Het maakt Green Bank uitermate geschikt voor mensen die menen te lijden aan ‘elektrohypersensitiviteit’, een overgevoeligheid voor elektromagnetische straling.

In Green Bank kunnen zij namelijk vluchten voor de klachten die zij elders wel zeggen te krijgen, zoals hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid en tal van andere symptomen. Want bij een dokter kunnen ze niet terecht, omdat elektroallergie in de Verenigde Staten niet wordt erkend als ziekte.

Niet iedereen waardeert de nieuwe inwoners

Diana Schou was in 2007 de eerste ‘elektrogevoelige’ die haar uitvlucht zocht in Green Bank. Na meer dan tien jaar vol klachten, woonde ze maanden in een stralingsvrije kooi en dacht ze zelfs kort na over de aanschaf van een tweedehands ruimtepak. Maar door gebrek aan geld zat er niets anders op dan verhuizen.

Na Schou kwamen er meer mensen met elektroallergie naar Green Bank, dat volgens de meest recente telling slechts 143 inwoners heeft. Maar niet iedereen is even blij met zijn nieuwe buren, zo stelt sheriff David Jonese:

“Ze willen dat iedereen in de winkels en restaurants de lichten vervangt of uit doet wanneer ze er zijn. Dat levert soms wat problemen op.”

Dat ondervond Schou zelf ook toen ze de lokale kerk probeerde te overtuigen de tl-lampen te vervangen, omdat het licht daarvan ondraaglijk is voor mensen met elektroallergie. Voor de het doorhad, probeerde een oudere inwoner van het dorp haar de kerk uit te duwen. Niet veel later vond ze een dode marmot in haar brievenbus.

Lees meer over Green Bank in “The town without Wi-Fi” van The Washingtonian (leestijd: 20 minuten).