Extremisten ontvoeren Egyptische christenen in Libische stad Sirte

Egyptenaren zijn steeds vaker doelwit in Libië sinds Egypte openlijk het leger steunt in de strijd tegen de extremisten.

Gewapende mannen hebben zaterdag dertien koptische christenen uit Egypte ontvoerd in de Noord-Libische stad Sirte. Dat hebben een getuige en een priester gezegd. Enkele dagen eerder werden ook al zeven Egyptische kopten ontvoerd in Sirte.

Getuige Hanna Aziz zei dat vijftien gemaskerde en gewapende mannen zaterdag kwamen aangereden in pick-ups. Ze hadden een lijst met namen van de christenen in het gebouw. Ze gingen van kamer naar kamer en vroegen iedereen om identiteitspapieren. De moslims werden gescheiden van de christenen, die handboeien omkregen en werden weggevoerd. Aziz ontkwam omdat hij de deur van zijn kamer niet opendeed.

Radicaal-islamitische milities hebben vrij spel in Libië sinds de opstand tegen sterke man Moammar Gaddafi in 2011. Ze gebruiken steeds vaker geweld tegen christenen, vrouwen, journalisten, vluchtelingen en vermeende aanhangers van Gaddafi. Sirte is een vrijhaven geworden voor radicaal-islamitische groepen zoals Ansar al-Shariah, die wordt verdacht van de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi waarbij ambassadeur Chris Stevens om het leven kwam.

Egyptenaren zijn steeds vaker doelwit in Libië sinds Egypte openlijk het leger steunt in de strijd tegen de extremisten. Er is een grote gemeenschap van Egyptische christenen en moslims in Libië. De meesten werken in de bouw. Afgelopen voorjaar werden in de oostelijke stad Benghazi de lijken gevonden van zeven Egyptische christenen, hun handen nog geboeid.

Het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alle Egyptenaren in Sirte opgeroepen binnen te blijven. Maar verder kan het ministerie niet veel doen. Egypte heeft sinds vorig jaar geen diplomatieke missie meer in Libië. De ambassadeur werd teruggetrokken uit Tripoli nadat hij korte tijd was ontvoerd door militieleden. De ontvoering was een vergelding voor de arrestatie van een vooraanstaande commandant van een fundamentalistische militie. (AP)