Europese beurzen verliezen door zorgen over Griekenland en olieprijs

Op Oudejaarsavond sloot de AEX nog met winst. Amper een week later zijn het de zorgen over Griekenland en de lage olieprijs die overheersen.
Op Oudejaarsavond sloot de AEX nog met winst. Amper een week later zijn het de zorgen over Griekenland en de lage olieprijs die overheersen. Foto ANP / Koen van Weel

Aandelenbeurzen in Europa zijn vandaag vrijwel allemaal diep in het rood gesloten, met de Griekse beurs als de absolute verliezer. De dalende koersen waren het gevolg van de groeiende zorgen over Griekenland en een scherpe daling van de olieprijs. De Amsterdamse AEX verloor ook flink, maar minder dan de omringende beurzen.

De hoofdgraadmeter van het Damrak stond aan het einde van de dag 2,7 procent lager dan vrijdag, op een stand van 410,94 punten. De voornaamste indices op de beurzen van Frankfurt en Parijs verloren iets meer, respectievelijk 3,0 en 3,3 procent. De beurs in Athene dook maar liefst 5,6 procent in het rood.

Een Grieks vertrek uit eurozone houdt beleggers bezig

De grote verliezen vloeien volgens persbureau ANP onder meer voort uit zorgen over Griekenland. Zo De Grieken moeten binnenkort naar de stembus en de vrees is dat de nieuwe regering dan breekt met de Europese begrotingsafspraken. Daarnaast meldde Der Spiegel dit weekeinde dat de Duitse regering een vertrek van Griekenland uit de eurozone zou accepteren.

Zorgen over het Zuid-Europese land waren echter niet het enige wat beleggers vandaag bezighield. De olieprijzen daalden namelijk eveneens sterk. Zo werd een vat Brentolie ongeveer 6 procent goedkoper en kost Amerikaanse olie nu 4,5 procent minder dan vrijdag.

Oliebedrijven en -dienstverleners verliezen veel

Vooral de aandelen van olieconcerns en bedrijven verbonden aan de olie-industrie werden daardoor veel minder waard. Zo eindigde Shell de dag met een verlies van 4,1 procent en moest het Britse BP 5,1 procent toegeven. SBM Offshore, een dienstverlener voor oliebedrijven, verloor 5 procent.

Lees ook op NRC Q “Dit zijn de winnaars en verliezers van de Amsterdamse beurs”