Euro naar laagste niveau in jaren

De euro heeft vandaag het laagste niveau in negen jaar bereikt.
De euro heeft vandaag het laagste niveau in negen jaar bereikt. Foto ANP Lex van Lieshout

De euro heeft vandaag het laagste niveau in negen jaar bereikt. De koers van de Europese munt ten opzichte van de dollar stond rond 05.00 uur op het laagste punt op 1,186 dollar, het laagste niveau sinds maart 2006.

Rond 09.00 uur noteert de euro op 1,1954 dollar, een daling van 0,40 procent ten opzichte van de laatste notering vrijdag.

Investeerders rekenen er sinds dit weekend nog sterker op dat de ECB de geldkraan dit jaar openzet, na een interview van bankpresident Mario Draghi in het Duitse Handelsblatt vrijdag.

QE

De Italiaan stelde dat de kans dat de ECB niet aan zijn mandaat voldoet - stabiele prijzen op de lange termijn - nu groter is dan een halfjaar geleden. Dat werd op de financiële markten geïnterpreteerd als hint dat Draghi bereid is om al bij de volgende bestuursvergadering, op 22 januari, te besluiten op grote schaal staatsleningen op te kopen, zogenaamde QE of quantative easing. De centrale bank had al aangekondigd zich daarop voor te bereiden.

De lagere euro is voor de Europese economie overigens niet slecht, schrijft NRC-redacteur Maarten Schinkel vandaag in de krant:

“De daling geeft de Europese economie per saldo wind in de rug, vooral omdat de exportpositie er door verbetert. Hogere invoerprijzen kunnen daarentegen de inflatie verhogen. Maar die hogere inflatie is op dit moment welkom.”

De verwachting van economen is dat in december in de eurozone sprake is geweest van een lichte deflatie van 0,1 procent. Dat is de eerste keer sinds 2009. De ECB heeft als doel om de inflatie net onder de 2 procent te krijgen.

Lees uitleg over QE in NRC Handelsblad: De Europese geldpers gaat aan (€) en lees over de euro en drie andere risico’s dit jaar op de beurs op NRC Q: Vier mogelijke bommen onder de beurs in 2015.