Euro in negen jaar niet zo laag: goed voor export

Daling door sterkte dollar, Griekse problemen en monetair beleid.

Renteverschil VS-EU drukt eurokoers
Renteverschil VS-EU drukt eurokoers

De koers van de euro tegenover de Amerikaanse dollar is vanmorgen gezakt naar het laagste niveau sinds begin 2006. De daling geeft de Europese economie per saldo wind in de rug, vooral omdat de exportpositie erdoor verbetert. Hogere invoerprijzen kunnen daarentegen de inflatie weer doen stijgen. Die hogere inflatie is zeer welkom, want zij is op dit moment buitengewoon laag (0,3 procent). Over december is zij mogelijk zelfs omgeslagen in een lichte deflatie.

In Azië bereikte de Europese munt even een koers van 1,1890 dollar per euro, om later iets te herstellen naar tegen de 1,20 dollar. In mei vorig jaar stond de euro nog op bijna 1,40.

De daling van de euro is aan drie factoren toe te schrijven. Beleggers verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) dit jaar overgaat tot een agressiever monetair beleid om de inflatie aan te jagen. Daarbij zou zij meer euro’s in omloop brengen, door staatsleningen van eurolanden op te kopen. De Amerikaanse centrale bank voerde dit beleid de afgelopen jaren al, maar is daar nu juist mee gestopt. Zij overweegt de rente te verhogen. Het renteverschil tussen Europese en Amerikaanse staatsleningen is het afgelopen jaar flink opgelopen ten nadele van de euro. Op Amerikaanse leningen krijgen beleggers meer rente, en dat maakt de dollar aantrekkelijker.

Tweede factor zijn de Griekse verkiezingen. Beleggers vrezen winst voor het linkse Syriza-blok. Dat zou de eurocrisis kunnen doen oplaaien en die mogelijkheid maakt de euro minder gevraagd.

De derde factor is de kracht van de Amerikaanse dollar zelf. Die stijgt niet alleen ten opzichte van de euro maar ook tegenover de munten van tal van andere landen – met name van de grondstoffenexporteurs.

Vakanties in de VS worden voor Europeanen duurder. Dat geldt ook voor de aanschaf van goederen in de VS. De startprijs van bijvoorbeeld de duurste Macbook Pro was in New York in mei vorig jaar, inclusief lokale belastingen bijna 23 procent lager dan in Nederland. Dat prijsvoordeel was bij de koers van vanmorgen nog maar 10 procent. Overigens is het niet aangeven bij de douane van gekochte goederen boven 430 euro illegaal.