Eerste celstraf van supersnelrechter voor autobrand jaarwisseling

Een 18-jarige jongen heeft vandaag als eerste een celstraf opgelegd gekregen van de supersnelrechter in Den Haag. Tijdens de jaarwisseling stak hij de auto van zijn buurvrouw – die slecht ter been is – in brand.

Foto ANP/Roos Koole

Een 18-jarige jongen heeft vandaag als eerste een celstraf opgelegd gekregen van de supersnelrechter in Den Haag, omdat hij tijdens de jaarwisseling de auto van zijn buurvrouw  - die slecht ter been is - in brand stak. Ook een 28-jarige jongen is bestraft voor het gooien van vuurwerk naar twee agenten. Het OM spreekt van een succes.

De 18-jarige jongen heeft van de rechter een straf gekregen van zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk. Bij de volgende jaarwisseling moet hij thuisblijven. Aan zijn buurvrouw dient hij een schadevergoeding van 1000 euro te betalen. De 28-jarige Richard M. kreeg vier maanden waarvan twee voorwaardelijk omdat hij, eveneens in Den Haag, vuurwerk had gegooid naar twee agenten.
Het OM is tevreden. „Dit bewijst dat het werkt”, aldus persofficier Wouter Bos over de snelrechtzittinge tegen persbureau ANP. „Het is een krachtige reactie kort na de gebeurtenissen”. Door zwaar te straffen laat de rechter volgens hem zien dat de vergrijpen inderdaad zwaarder wegen tijdens de jaarwisseling. Het OM eist tijdens oud en nieuw fors hogere straffen.

Twee andere zaken in Den Haag werden maandag aangehouden. In het geval van een man die zich verzette in een politiebusje vond de rechter dat zijn wangedrag niet te maken had met de jaarwisseling. De man moet wel tien dagen zitten, maar kreeg geen zwaardere straf omdat het tijdens oud en nieuw was gebeurd.

Dit jaar minder zaken

Bij supersnelrecht (onderdeel van het het lik-op-stukbeleid) worden verdachten binnen drie tot zes dagen voorgeleid. Komt het tot een veroordeling, dan gaat ook direct de straf in. Alleen voor simpele zaken wordt het supersnelrecht gebruikt. Dit jaar zijn er acht zaken waar het supersnelrecht wordt toegepast. Dat is minder dan vorig jaar, toen er in de vier grote steden achttien zaken voor de supersnelrechter werden behandeld.