Eerst de titel, dan naar de tandarts

De Schot Gary Anderson is de nieuwe wereldkampioen darts. Na Michael van Gerwen versloeg hij ook Phil Taylor.

Vincent van der Voort (links) enRoland Scholten kijken in de RTL-studio naar de halve finale waarin Michael van Gerwen zaterdag werd uitgeschakeld door de latere wereldkampioen Anderson.
Vincent van der Voort (links) enRoland Scholten kijken in de RTL-studio naar de halve finale waarin Michael van Gerwen zaterdag werd uitgeschakeld door de latere wereldkampioen Anderson. Foto Rien Zilvold

Het moet een grote opluchting zijn geweest dat hij vandaag eindelijk naar de tandarts kon. Al dagen kampte de Schot Gary Anderson met hevige kiespijn op het WK darts, maar door zware pijnstillers was hij in staat om gisteravond te winnen van de Engelsman die grotendeels verantwoordelijk wordt gehouden voor de professionalisering van darts: Phil Taylor. Die kon zijn zeventiende wereldtitel winnen, maar werd in de dertiende set geklopt.

Een zinderend Brits onderonsje was het in het volgestampte Alexandra Palace, daar waar een dag eerder nog gehoopt kon worden op een titelgevecht tussen twee Nederlandse darters. Michael van Gerwen, op dat moment nog regerend wereldkampioen, stond in de halve finale, evenals Raymond van Barneveld, die zich verrassend genoeg had gekwalificeerd.

In eerdere jaren was Barney steevast een van de titelfavorieten, nu is hij een routinier die een door hem vervloekte bril moet opzetten wil hij zijn pijlen in het juiste vakje gooien. Ook donderdag had hij weer gemerkt dat zijn zicht afneemt. Tijdens een tour door Londen had hij naar eigen zeggen geen reclamebord kunnen lezen. „Dan maar even lelijk op televisie”, zei hij vrijdag na zijn winnende kwartfinale tegen Stephen Bunting.

Frappant: Bunting had als kind een poster van Barney in zijn slaapkamer hangen. Toen zijn idool hem na afloop omarmde en toesprak, stroomden de tranen over zijn wangen. Zo mooi als die partij eindigde, zo zuur was de avond erna voor Barney. Hij verloor in de halve finale met 6-2 van recordkampioen Phil Taylor, die zich plaatste voor zijn twintigste WK-finale.

The Power, zoals de bijnaam van Taylor luidt, is een vermaard darter. „Hij heeft de sport omhoog gebracht”, zegt de Nederlandse oud-darter Ronald Scholten desgevraagd. „Hij is zo goed dat iedereen alles uit de kast ging halen om zijn niveau te evenaren.”

Verder staat hij bekend om zijn kalme houding. Dat ervoer ook de Nederlandse darter Vincent van der Voort die Taylor vrijdag trof in de kwartfinale. Van der Voort: „Je hebt tegenstanders aan wie je ziet dat ze geen hoop meer hebben. Dat kijk je naar ze tijdens een pauze achter de schermen en denk je: jou pak ik. Maar aan Taylor zie je niks. Hij is zo kalm.”

Taylor concentreert zich moeiteloos in de bomvolle en lawaaierige zaal van Alexandra Palace, waar tijdens partijen een Engelse variant van carnaval plaatsheeft. Toeschouwers verkleden zich als ridder, giraffe, Teletubbie, terwijl ook de familie Flintstone tussen het publiek zat.

In die jolige atmosfeer nam Anderson gisteren de wereldtitel over van Michael van Gerwen, die hij de avond ervoor met 6-3 had verslagen in de halve finale. Zijn prestatie is opzienbarend omdat hij met hetzelfde probleem kampt als Barney: een teruglopend gezichtsvermogen.

Een bril? Onhandig bij het gooien. Contactlenzen? Geen optie, want Anderson heeft volgens Engelse media een fobie voor dingen in zijn ogen.

Dus gooit hij vanuit de kennis in zijn hoofd, richting de rode en groene vlakken waarvan hij weet welke punten eraan verbonden zijn. Des te knapper is daarom zijn prestatie. Nota bene tegen Taylor, de man die tot gisteren weer even onverslaanbaar leek.